Заплахите за бомби секват, повечето са дело на ученици

училище

Постепенно мистерията с неизвестните терористи, които тормозят училищата в страна, взе да се изяснява. В Пловдив например бяха задържани деветокласници, които пратили мейли със заплахи за предстоящо поставяне на взривни устройства в няколко училища. Съобщенията били изпратени на официалната електронна поща на ГДБОП и на още две медии.

В тези съобщения деветокласниците написали, че в различни училища в Пловдив и в други градове на страната предстои да бъдат поставени взривни устройства. Писмата са изпратени от електронна поща, регистрирана при доставчик на електронни съобщителни услуги  извън територията на България, съобщиха от прокуратурата. 

Третият задържан, за който съобщи лично в Пловдив главният секретар на МВР Петър Тодоров, е на 23 години. На 30 март от улична телефонна кабина той подал фалшив сигнал за поставено взривно устройство в ПГТСТ „Гоце Делчев“ в града под тепетата.

Незабавно бил изпратен автопатрул на полицията, който е запазил местопроизшествието.  Учениците, учителите и персоналът в училището били евакуирани. При извършената проверка взривно устройство в сградата не е било открито.

Пловдивчанинът е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Действията по разследването продължават. 

Що се отнася до заплахите, които са дошли от страна, която е извън Европейския съюз, те са били прекратени. В столицата миналата седмица заплахите са били отправени от 17-годишен ученик в София, който е задържан. “Той е заплашил огромен брой училища. Заплахите в 29, 30 и 31 март са дошли от него”, разкри Петър Тодоров.

Единични заплахи са отправени от „имитатори“, които също са били ученици и са установени. Обяснението им е било, че не искат да ходят на училище. “В понеделник и вторник (27 и 28 март) водещата версия беше за хибридна атака от страна, извън ЕС“, добави той.

“Заплахите за взривни устройства в учебни заведения от 27 и 28 февруари са хибридни атаки от държави извън ЕС. Тези заплахи на практика са безпочвени, фалшиви”, информира и директорът на дирекция  “Киберпрестъпност“ към ГДБОП комисар Владимир Димитров. “На базата на лингвистичен, психологически анализ, на това, че е използван интернет преводач при заплахите от понеделник и вторник, стигаме до извода, че става въпрос за хибридни атаки извън ЕС, не мога да конкретизирам държави”, заяви той. Според него хакерите са по-скоро ограничен кръг от лица, които изпращат тези заплашителни имейли основно от една пощенска услуга от САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст