ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна вторият тур на президентските избори в Черна гора

Мило Джуканович

Започна вторият тур на президентските избори в Черна гора. Избирателните секции бяха отворени в неделя в 07:00 часа местно време. Това са осмите поред в страната от въвеждането на многопартийната система през 1990 година и четвъртите от отделянето на Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година. Според Държавната избирателна комисия (ДИК) право на глас в страната имат 542 154 избиратели. 

Изборите се провеждат в контекста на продължителна политическа криза, последвала поражението на Демократическата партия на социалистите на Черна гора на дългогодишния лидер на страната Мило Джуканович на парламентарните избори на 30 август 2020 година.

На втория тур участват двамата кандидати, получили най-много гласове, а крайният победител е кандидатът, успял да събере най-голяма подкрепа. В битката за президентския пост участват настоящият държавен глава Мило Джуканович и представителят на движението “Европа сега” Яков Милатович, бивш министър на икономическото развитие. Според резултатите от първия тур на изборите, проведен на 19 март, Джуканович спечели 35.37 процента от гласовете, Милатович – 28.92 процента. Въпреки изоставането от действащия президент на първия тур, именно Яков Милатович е фаворит на втория тур, според наблюдателите.

Избирателните секции ще затворят в 20:00 часа. Над 1000 наблюдатели ще наблюдават гласуването.

61-годишният Джуканович застана начело на Черна гора през 1991 г., след което пет пъти беше министър-председател, а два пъти беше и президент на страната – от 1998 до 2002 г. и от 2018 г. до момента. Противниците му го обвиняват в създаването на кланова престъпна държава, в която всички висши длъжности се разпределят между хората според корупционни схеми.

На заключителния си митинг преди балотажа в неделя, кандидатът за президент на Черна гора на движението “Европа сега” 37-годишният Яков Милатович заяви, че неговата победа би изпратила сигнал към Европа, че в Черна гора са се появили хора, зрели политици, които заедно побеждават престъпниците и връщат надеждата на черногорците.

Президентът на Черна гора се избира чрез всеобщо гласуване за петгодишен мандат и може да заема длъжността не повече от два последователни мандата. Според конституцията Черна гора е парламентарна република, а държавният глава изпълнява предимно представителни функции. Въпреки това фигурата на президента е от голямо значение при съставянето на кабинета на министрите и избора на министър-председател.

Страната с население около 620 000 души е членка на НАТО и кандидатка за членство в Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст