ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 140 машини за гласуване са дали дефект в изборния ден

Над 140 машини за гласуване са дали дефект в изборния ден.

Повече от 140 машини за гласуване са дали дефект днес. В Централната избирателна комисия обсъждат как да бъдат отчитани бюлетините от машинния вот, които не се разчитат, след като бъдат принтирани.

В Централната избирателна комисия в рамките на заседанието на порции се докладват писма от районни избирателни комисии за машини, които са спрели да работят. Поставя се въпросът как ще се процедира при броенето на машините бюлетини, които са бели и на тях не е отпечатан вот на избирател, но са пуснати в урните. От сутринта имаше такива случаи преди ЦИК да укажат, че тогава може да се гласува повторно с машина от избирател. По този повод бяха изпратени преди минути указания към районните избирателни комисии как да попълват протоколите.

“В случай че в избирателните кутии се намират празни бюлетини или бюлетини, в които не може да се установи вотът на избирателя, броят на всички намерени в избирателната кутия бюлетини от машинното гласуване, включително дефектната за бюлетина, да се вписва в точка 5 и точка 7 на протокола на СИК, след което да се изважда дефектната бюлетина и да се продължи по реда на нашето писмо, което им изпратихме още с решение от обяд”, обясни заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов.

От данните за гласувалите към 16:00 часа днес спрямо 16:00 часа на изборите от 2 октомври миналата година е видно, че упражнилите правото си на глас сега със 110 000 повече, отколкото на предходните избори. Най- високата избирателна активност в 23 РИК-София – 34,59%, следва Монтана с 33,62% и Смолян 32,06%.

По традиция също най-ниска е активността в Кърджали 20,52%, Сливен 21, 99% и Пловдивски район 23,67%. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст