ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ГЕРБ подадоха жалба срещу член на СИК, снимал личните карти на избирателите

Областният координатор Андрей Новаков сигнализира Районната избирателна комисия, че в някои от секционните избирателни комисии организацията умишлено е създадена така, че процесът да върви изключително бавно, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В жалбата се посочва, че в секции № 1, 4, 5, 7, 8, 12, 17 и 21 избирателите се допускат един по един и гражданите, изнервени от дългото чакане, причинено от организацията на дейността създадена от членовете на СИК, се отказват от гласуване.

От ГЕРБ уточняват в жалбата, че съгласно чл. 100, ал. 1, т. 3 от Изборния кодекс секционната избирателна комисия осигурява свободното и спокойно протичане на гласуването в избирателната секция. В изборния кодекс няма императивна разпоредба, съгласно която СИК може да допуска единствено по един гражданин в избирателната комисия, посочват още от партията.

Исканията, посочени в жалбата са за незабавна проверка на членовете на горецитираните секционни избрателни комисии, че разпоредбите на чл. 100 от Изборния кодекс са императивни и, че те са длъжни да създадат организация по спокойно протичане на изборния процес.

Общинският ръководител на ГЕРБ-Симитли подаде жалба в Районната избирателна комисия в Благоевград и срещу секретарят на СИК №6. В жалбата се твърди, че жената снимала с телефона си личните карти на гласоподавателите, а ако гласоподавател откаже да му бъде снимана личната карта, секретарят на комисията го снима в лице с телефона си.

От партията искат РИК да извърши проверка по настоящата жалба и в случай, че данните за заснемане с телефон се потвърдят да освободи жената от длъжност секретар в СИК №6 в Симитли.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст