ThyssenKrupp продава фирмата си, която произвежда подводници

подводница

Германският концерн ThyssenKrupp реши да продаде своя филиал, който произвежда подводници и други плавателни съдове, съобщава вестник Financial Times.

Търгът за придобиване на подразделението на ThyssenKrupp ще бъде обявен след 10 април. Сделката обаче е под внимателно наблюдение на германското министерство на отбраната поради факта, че Германия официално обяви планове за увеличаване на производството на оръжия.

Сред активите на ThyssenKrupp Marine Systems, които могат да бъдат продадени на страна, се споменават корабостроителници в град Кил в Северна Германия, както и корабостроителница в град Висмар, придобита през 2022 година.

По-рано германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че ако следващият президент на САЩ е политик, който се дистанцира от Европа, европейските страни ще бъдат изправени пред предизвикателства, които не са могли да си представят. Това мнение той изразява в интервю за германския вестник Welt am Sonntag.

“Ако дойде най-лошият сценарий и в Белия дом има президент, който се дистанцира от Европа и НАТО, тогава ще се изправим пред предизвикателства, които сега са невъобразими”, посочва Писториус.

В същото време дори един американски лидер, лоялен към Европа, смята ръководителят на германското отбранително ведомство, ще бъде принуден все повече да измества фокуса си към Индо-тихоокеанския регион, което от своя страна означава за Европа необходимостта да покаже повече отговорност за сигурността и отбраната на региона.

Според министъра, при такъв сценарий европейците от своя страна ще трябва да компенсират приноса на САЩ извън това, което се прави в момента и това ще се превърне в задача за десетилетия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст