ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Валенсия ще е първият град с четиридневна работна седмица

Властите на испанския град Валенсия започнаха експеримент за въвеждане на четиридневна работна седмица. Това пише агенция ТАСС като се позовава на съобщение в кметството. „Валенсия ще бъде първият град в света, който пилотно ще въведе едномесечен проект за 32-часова работна седмица“, се казва в прессъобщението. 

Експериментът ще се проведе от 10 април до 7 май. Всеки понеделник през тези четири седмици беше обявен за официален празник. По време на експеримента властите искат да анализират въздействието на съкратената работна седмица върху здравето и благосъстоянието на жителите, околната среда и икономиката на града (търговия, хотелиерство и свободно време). Резултатите ще бъдат представени през юли 2023 г.

Норвегия е изправена пред 13-годишен рекорден отлив на милиардери и мултимилионери през 2022 г. на фона на данъчните увеличения за богатите. Това съобщава вестник The Guardian, позовавайки се на проучване на норвежкия вестник Dagens Naeringsliv.

Валенсия е третият по население град в Испания (след Мадрид и Барселона) с 801 456 жители. Разположен е при вливането на река Турия в Средиземно море.

В основата на растежа в местната икономика са туризмът и строителството. Пристанището на Валенсия обработва около 20% от износа на Испания, главно хранителни стоки, мебели, керамика, текстил и черни метали. Основните промишлени сектори в града са селското стопанство, автомобилостроене, металургията, химическата промишленост, текстилната промишленост, корабостроенето и пивоварната промишленост. В близост до града е фабриката за производство на автомобили на марката „Форд“.

Валенсия е известна в света и със своето производство на цитрусови плодове, като портокалите носят дори името „Валенсиана“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст