ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МОН с нови програми за училищата

министерство на образованието

Ученици ще придобиват нови знания чрез посещения на музеи, паметници, резервати, исторически комплекси, занаятчийски работилници, предвижда новата национална програма на Министерството на образованието и науката „България-образователни маршрути“. От МОН предлагат тя да замени програма „Отново заедно“, по която ученици почиваха със средства от държавния бюджет в планински и морски български курорти, за да преодолеят последствията от изолацията в следствие на COVID пандемията.

Целта на програмата, представена по време на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование, е учениците да придобият знания чрез преживяване извън училището в реална среда. Образователните пътувания ще се организират от училищата, ще са с продължителност от 2 до 5 дни и ще включват обекти в пет тематични направления – история, география и икономика, биология, биоразнообразиe и екология, изкуства, архитектура и литература и фолклор и занаяти. По време на тях ще има и срещи с изявени личности .  

По програмата могат да кандидатстват държавни, общински, частни, духовни училища, както и български неделни училища в чужбина, подпомагани от МОН.  

Другата нова Национална програма на МОН – „Неразказаните истории на българите“, е насочена към българските училища в чужбина. С нея учениците ще обогатяват знанието си за България в архивите чрез изследователска и проучвателна работа за българското културно-историческо наследство и приноса на съвременните българи за цивилизационното развитие на съответната държава, район или населено място зад граница. В програмата могат да участват ученици от българските държавни училища в чужбина, българските неделни училища в чужбина, както и студенти от чуждестранни университети, изучаващи български език, литература и култура. Проектите на тези и други Национални програми предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане на сайта на МОН.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст