ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Никола Стоянов: Видяхме надценки до 70-80% в магазините

Никола Стоянов министър на икономиката

Средно видяхме от обратните фактури към доставчиците от веригите надценки от 70-80%. Дори промоциите според мен са с над 10% надценка”. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в ефира на Нова телевизия.

Той поясни, че в момента в закона не фигурира дефиниция на понятието “надценка” и добави, че искат да гарантират на хората, че когато отидат в магазина, ще има един продукт от съответната група с поносима цена.

От думите на Стоянов стана ясно още, че търговците ще са задължени да поддържат наличност на продукти в магазините с надценка до 10%. Ако не го правят, са предвидени глоби.

Стоянов заяви, че това е антипазарна мярка, но увери, че с нея държавната намеса на пазара ще е минимална. В момента проектозаконът е в процес на обществено обсъждане, като по него работи и междуведомствена комисия.

“Първоначалният анализ показва, че няма да се засегне пазара сериозно. Именно заради това са 17 продуктови групи по един артикул. Имайте предвид, че от продуктовите групи като кашкавал, мляко, кисело мляко, сирене, в големите магазини има над 20 артикула. Това, че един от тях ще е с трайно ниска надценка и добра цена, няма да засегне бизнеса на търговците в сериозна степен”, каза още той.

Мярката ще се отнася само за големите хранителни вериги. Те ще са задължени да подават информация до държавата кой продукт са избрали да намалят. Намалените продукти ще имат еднакъв етикет.

Въпреки че надценката е една и съща, има вероятност крайните цени на щанда да са различни.

“Цената не е задължително да е една и съща. Просто надценката трябва да е в рамките на до 10%. Може в единият магазин да преценят, че могат да продават и на по-ниска надценка, в другия да е на тавана 10%. Това се отнася до логистика”, твърди министърът.

По повод “Ел Би Булгарикум” той заяви: “Не става въпрос за производствени цени, а за надценки. “Ел Би” си позволи такива цени, че да си покрият всички разходи, те си търсеха партньор, който също да работи с ниска надценка, намериха такъв партньор в лицето на КООП.”

Стоянов уточни, че служебното правителство държи на строга финансова дисциплина.

На въпрос оставаме ли най-бедната държава в Европа, той отговори: “Важното е икономиката да върви по-сериозно, това е начинът да станем по-богати. Ясно е, че няма министър, който да не иска да даде повече и за пенсионерите, и за минималната работна заплата.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст