ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започва делото за клевета Dominion срещу Fox

Едно от най-шумно отразяваните дела за клевета в САЩ от последните десетилетия трябва да започне в четвъртък, 13 април. Тогава съдът в Делауеър ще избере жури, което ще трябва да реши дали Fox News трябва да плати на Dominion Voting Systems 1.6 милиарда долара за разпространение на неистини за манипулиране на президентските избори през 2020 година.

От Dominion Voting Systems съдят Fox News, заради това, че са станали жертва на клеветите им – техни водещи и гости твърдели, че през 2020 г. чрез системите си за гласуване компанията е фалшифицирала изборите за президент на Съединените щати.

Dominion Voting Systems Corporation е компания, която произвежда и продава хардуер и софтуер за електронно гласуване, включително машини за упражняване на вот в САЩ и Канада.

По време на петседмичния процес се очаква съдебните заседатели да решат кой носи отговорност Fox News да разпространява твърдения за изборни манипулации, въпреки вътрешноредакционните съмнения за тяхната достоверност. От Dominion твърдят, че висшето ръководство на Fox са подкрепили този тип медийно отразяване, но от новинарския канал посочват, че няма никакви доказателства за подобни твърдения.

Миналата седмица съдията от Върховния съд на Делауеър Ерик Дейвис обяви, че няма да попречи на Dominion да призоват Рупърт Мърдок, председател на компанията майка на Fox News – Fox Corp (FOXA.O), за да свидетелства лично за своята роля при отразяването на казуса с Dominion Voting Systems.

Dominion Voting Systems ще принуди не само Рупърт Мърдок, но и неговият син – Лаклан Мърдок от Fox Corporation да даде свидетелски показания по време на процеса за клевета.

 Медийни анализатори коментират, че решението на съдията Ерик Дейвис е удар срещу Fox, които се опитаха да убедят Dominion да не принуждава двамата Мърдок – баща и син да се изправят на свидетелската скамейка. При предишни изслушвания съдията изрази несъгласие с твърденията, че свидетелските показания на двамата Мърдок не са необходими.

От Fox News отричат, че да са извършили нещо нередно и твърдят, че се гордеят с начина, по който са отразили изборите през 2020 година. Посочват, че делото е неоснователна атака срещу Първата поправка в Конституцията на САЩ, защитаваща свободата на словото. Освен това настояват, че искът, който Dominion е завел и е за 1.6 милиарда долара, е твърде голяма сума, която единствено цели случаят да придобие по-голяма публичност.

Освен това досега председателят на Fox Corporation Рупърт Мърдок и неговият син – главният изпълнителен директор Лаклан Мърдок – са давали подробни показания по делото.

В едно от тях Рупърт Мърдок признава, че няколко от неговите топ водещи са си позволили да лъжат в ефир по повод изборите и че той самият е бил наясно, че те разпространяват неверни твърдения. Това признание е от ключово значение, защото засяга важния въпрос за действителната злонамереност и потенциалната правна отговорност, която трябва да се носи в подобни случаи.

От друга страна на няколко пъти в ефир Рупърт Мърдок и други известни лица във Fox разкритикуваха лагера на Тръмп в края на 2020 г. за това, че разпространяват неверни твърдения за изборни измами.

„Беше наистина лошо, че Руди Джулиани съветваше Тръмп“, писал Рупърт Мърдок в имейл, който беше разкрит в съда.

В специално изявление от Fox Corporation коментираха настояването на Dominion баща и син Мърдок да бъдат призовани на свидетелската скамейка:

„Dominion очевидно искат да продължат да произвеждат подвеждащи истории в медиите, като така искат да отвлекат вниманието от неоснователния си съдебен иск. Да искат свидетели, които нямат нищо общо с казуса, е само последният пример за техния политически кръстоносен поход в търсене на неочаквани финансови печалби.“

Анализатори свързаха шумното призоваване на Мърдок като свидетел с разваления му годеж с Ан Лесли Смит – вдовица на кънтри певеца Честър Смит. Появиха се твърдения, че той искал да я предпази от неприятности със закона. В същото време от Vanity Fair разпространиха новина миналата седмица, че двамата се разделят окончателно.

Връзката на Мърдок и Смит стана публична по-рано през 2023 г., когато двойката бе заснета на почивка на карибския остров Барбадос.

На 20 март Синди Адамс, която води клюкарската хроника в таблоида на Мърдок New York Post, съобщи, че 92-годишният Рупърт и 66-годишата Ан Лесли са се сгодили.

„Страхувах се да се влюбя, но знам, че това ще е за последно“ призна тогава Мърдок пред Адамс. „И двамата с нетърпение очакваме да прекараме втората половина от живота си заедно“, сподели милиардерът.

Смит, която е бивша зъболекарка, нарече връзката си с Рупърт Мърдок – подарък от Господ.

Бракът щеше да е петият за медийния магнат. Така и не стана ясно какво се е случило между Мърдок и Смит, за да развалят годежа си. Говорителят на Мърдок отказа коментар.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст