ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Имало е сигнали, че една партия купува гласове за друга

Иван Демерджиев

“Всички партии купуват гласове, но срещу две политически сили – ГЕРБ и ДПС, са получени най-много сигнали. Имаше и сигнали, че една партия купува за друга. Очевиден е стремежът да се вкарат в парламента удобни патерици. Манипулираният вот достигна до пренебрежимо малки размери и не може да повлияе съществено.” Това заяви пред БНР служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Министърът смята, че в МВР са се справили добре с изборите. “Дори по-добре, отколкото на предходните, въпреки че предизвикателствата, пред които бяхме изправени, бяха много повече с връщането на хартиената бюлетина. Предупредих още, когато се гласуваше тази поправка в Изборния кодекс, че ще има повече опити да се манипулира вота. Ние обаче отговорихме подобаващо. 151 съдебни производства. Цифрите говорят сами. Те са работени съвместно с прокуратурата. Не са по неотложност. Малък процент от производствата могат да бъдат прекратени, защото са съгласувани. Очаквам голяма част от тях да завършат с осъдителни съдебни актове”, обясни той.

Имаше протокол за действие при бомбена заплаха от 2013 година, но той не се познаваше от никого, посочи силовият министър. “Наложи се да го преработим. Ние не сме вменили никакви задължения на учителите, запазили сме тази част от протокола от 2013 година. МВР поема отговорност и освобождава от такава директорите на училища. Ако оставим те да решават дали да бъдат евакуирани децата, ще бъде сериозно разстроен учебният процес. Протоколът, който приехме, не касае само училищата”, уточни той. “Ако възникне необходимост, ние сме готови да го преработим за специфичен тип сгради. Внимателно следим летищата”, допълни Демерджиев. При получаване на имейл със заплаха за бомба, трябва да се подаде сигнал на телефон 112 или в МВР. Имейлът трябва да се запази. При първоначалния оглед се търсят непознати предмети. През това време пристигат полицейските органи и започват да проверяват. Не се прекратява учебният процес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст