ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът ще обсъди промени в Закона за обществените поръчки

Министерски съвет

Утре (12 април) ще се проведе редовното заседание на Министерския съвет. За разлика от друг път обаче то ще започне не в 10.00 часа, а в 13.00 часа. Вероятната причина затова отлагане на началния час е, че за 10.00 часа е насрочено свикването на 49 Народно събрание. 

В дневния ред на Министерския съвет е включено разглеждането на проект на решение за приемане на Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2023 година. Също така ще бъде обсъден и проект на решение за одобряване на финансиране на политиката за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища по чл. 1, ал. 5, т. 2.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година.

Министерският съвет ще разгледа и проект на решение за одобряване на Меморандум за разбирателство в областта на двустранното сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика на Република България и Министерството на работната сила на Арабска република Египет.

Предстои да бъде обсъден и проект на решение за одобряване проект на закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. Този законопроект е един от включените в общия пакет от реформи, които България трябва да извърши, за да получи втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост.

От друга страна вчера (10 април) Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) съобщи, че за периода 1 януари – 31 март 2023 г. са направени 113 финансови инспекции и проверки на 135 обществени поръчки (ОП). По време на тях са констатирани 23 непроведени или неоснователно проведени ОП на обща стойност 438 667 487 лева.

Сред другите решения, които Министерският съвет ще обсъжда на утрешното си заседание, са създаване на Съвет по цифровото десетилетие при Министерския съвет, едностранно прекратяване на концесията на морски плаж “Козлука”, община Несебър, правилник за устройството, организацията и дейността на Консултативния съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст