ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изготвя се маркетингова стратегия за развитие на винения сектор

виненн туризъм

С прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони ще постигнем по-устойчив и конкурентоспособен лозаро-винарски сектор. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев пред участниците в Постоянната работна група, която обсъди предвидените за сектора интервенции за инвестиции, преструктуриране и конверсия на лозя, популяризирането на българското вино на международните пазари, и насърчаването на винения туризъм.

„Министерството на земеделието ще се съобрази с исканията на бранша за структурирането и обхвата на подпомагането“, заяви ресорният заместник-министър Тодор Джиков. Предстои да започнат заседанията и на работната група, която ще обсъжда маркетинговата стратегия за развитие на винения сектор и обхваща тригодишен период.

Представителите на браншовите организации посочиха, че е необходимо да има предвидимост при отварянето на мерките, заявленията да се обработват бързо, а графикът да бъде съобразен с дейностите и натовареността на производителите през стопанската година.

Участниците в Постоянната работна група представиха становищата си по възможността за инвестиции в преработка и условията, при които производителите на грозде могат да кандидатстват, за да направят собствени изби с финансиране по Стратегическия план. „Отворени сме за диалог. Политиката на Министерството на земеделието е в посока както  за изсветляване на сектора, така и  за разгръщане на потенциала му“, коментира министър Явор Гечев.

Според него, че обектите за винен туризъм ще бъдат популяризирани в новата дигитална карта на България, която съчетава културно-историческото наследство, местата за настаняване и местните традиционни храни и се разработва съвместно от Министерството на културата, Министерството на земеделието и Министерството на туризма.

„В скоро време предстоят още срещи с представителите на лозаро-винарския сектор, като междувременно очакваме становища от браншовите организации по стратегическите документи“, подчерта  агроминистърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст