ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кирил Петков постави като приоритет земеделието

Парламент

Крайно време е след толкова безуспешни опити най-сетне българският парламент да заработи и да решава проблемите на хората – не през изпразнената от съдържание реторика, а с реална законодателна програма, която да отразява истинските приоритети на България.

С тези думи лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков започна изявлението си от трибуната на Народното събрание от името на коалицията ПП-ДБ. Той отбеляза като приоритети земеделието и подпомагането на малките и средни ферми, осигуряването на нужната инфраструктура до отдалечените населени места – с издаване на строителни разрешения, прозрачни процедури – без корупция и с истински последващ контрол.

На следващо място Петков посочи приемането ни в “Шенген”, като подчерта, че е пагубно България да бъде отделена от Румъния, освен това и българските граждани не трябва да се чувстват като втора ръка европейци.

“Нашите компании не трябва да чакат на “Дунав мост” четири или повече дни само защото не сме в “Шенген”, посочи Петков. За да се реши този проблем, той посочи, че трябва да се реформират службите за сигурност, да се приеме механизмът за разследване на главния прокурор, като акцентира, че има подготвени законопроекти, които трябва да бъдат приети от 49 Народно събрание.

“Европейските партньори трябва да ни имат доверие – трябва да си спазим обещанията, да осигурим реален контрол на “Капитан Андреево”, работещи служби и прокуратура. Закъснели сме със законите по Плана за възстановяване и устойчивост” – обърна внимание Кирил Петков и акцентира върху изискваната от ПВУ антикорупционна комисия, благодарение на която всеки държавен служител, който вижда обществените пари като негови лични, ще си понесе отговорността.

Сред другите приоритети на коалицията ПП-ДБ Петков набеляза приемането на бюджет – с 3% дефицит и социална програма, която да намалява неравенствата и да гарантира по-високи заплати за учителите, качествено медицинско обслужване, спиране на загубата на талантливите лекари и на корупционните течове, добра събираемост на данъците, прокарване на законодателни инициативи, които да улеснят стартиращия нов вид бизнес – със Закон за дружеството с променлив капитал.

Петков добави, че е време да се поправят грешките на миналия кабинет, като възкликна, че не може да повярва как 48 Народно събрание не е подкрепило Закона за домашното насилие, при положение, че всяка трета жена е негов обект. На следващо място лидерът на ПП отбеляза неприетата поправка в Закона за черноморското крайбрежие, с която ще се сложи край на бетонните картини по българските плажове. Той не пропусна да спомене и приемането на еврото, като даде пример как в Хърватия цените се покачили с по-малко от една пета от един процент. Като положителен ефект от влизането на България в еврозоната Петков изброи по-ниските лихви на кредитите ни, по-добър надзор над българските банки, спестяване на немалко пари при превалутирането, гаранции за спестяванията и шанс да участваме при взимането на решенията за нашата валута. Петков обясни използването на определението “нашата”, давайки следния пример:

“Еврото е българска валута – в момента върху всяка банкнота на еврото, издадена сред 2007 г. пише евро на български език.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст