ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Левицата!” търси среща с Радев и министри за американския проект “Закон за сигурността в Черно море”

Мая Манолова

Политическа коалиция “Левицата!” ще инициира среща с президента и министрите на отбраната и на външните работи по повод законопроект, внесен в Сената на САЩ на 15 март, озаглавен “Закон за сигурността в Черно море от 2023 г.”

Един от ръководителите на “Левицата!” и лидер на “Движение 21” – Татяна Дончева коментира: “За първи път попадам на текст, в който се предвижда черноморските държави да имат ангажименти спрямо стратегическите интереси на САЩ. Не са упоменавани просто евроатлантически ценности, а в пряк текст – ценности и интереси на САЩ”.

Мая Манолова видя в законопроекта опит България и другите Черноморски държави  да бъдат въвлечени във военния конфликт в Украйна.

“Черно море се приема за арена на този конфликт, а на черноморските държави се възлагат специални отговорности и очаквания за противодействие на разпространението на военния конфликт в Европа. Ето, това и според мен е най-плашещото, защото какво означава черноморските държави да предотвратим разпространението на конфликта. Усилията трябва да се насочат към неговото мирно решаване, а не чрез различни средства и въвличането на България и на другите черноморски държави в тази война”, коментира Манолова.

От “Левицата!” заявиха, че са готови на извънпарламентарни действия във връзка със законопроекта и призоваха политиците да му обърнат внимание. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст