ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пендаровски: През последните 2 години не съм имал един конструктивен разговор с Радев

Стево Пендаровски

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с българския си колега Румен Радев. Пред ТВ “Сител” Пендаровски македонският държавен глава определи отварянето на български клубове в страната “като организирана провокация” от страна на София и добави, че в историята на Европейския съюз не е имало такова блокиране, каквото София прилага към Скопие с думите: “Вие не сте този, за когото се мислите”.

Според него заради отварянето на българските клубове е нараснало и недоволството на хората в Северна Македония срещу т.нар. френско предложение.

По повод реакциите, които думите му предизвикват в България, Пендаровски заяви, цитиран, че не му е важна реакцията у нас, а тази на македонския народ и граждани.

Той обясни, че работната група за промени в Конституцията е била създадена с цел да бъдат изчистени аргументите между опозицията и управляващите, като процесът на консултации трябвало да продължи няколко месеца. Пендаровски не смята, че създаването на работна група преди парламента да гласува необходимостта от конституционни промени е проблем, защото, както и в други случаи правителството е това, което ще внесе изготвеното предложение в парламента.

“Правителството замисля диалог, който да продължи няколко месеца. Аз смятам, че предложението за промяна в Конституцията трябва да се гласува в парламента. И ако сте “против”, на следващите избори да обясните защо сте “против” Северна Македония да влезе в ЕС”, каза президентът, повтаряйки тезата си, че “наличието на българите в Конституцията не подкопава държавата, ако в нея има вече изброени няколко части от народи”.

Според Пендаровски има три места в Конституцията на Северна Македония, където трябва да бъдат вписани българите – преамбюла, Комитета за отношения между общностите и в член от нея, в който се говори за диаспората, а опозицията преднамерено е предложила хърватския модел за конституция, в която има един конституиран народ и малцинства.

Държавният глава отбеляза, че е за конституционни промени, но “опозиционните партии правят партийна, а не държавна политика, което е легитимно от гледна точка на партията, но по отношение на държавата – не е”.

Днес Пендаровски ще се срещне със специалния пратеник на САЩ и координатор на Центъра за глобално ангажиране Джеймс Рубин. Вчера американският представител обсъди с премиера Димитър Ковачевски съвместно противодействие на дезинформацията и други заплахи в информационното пространство на Западните Балкани.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст