ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фалстарт при избора на председател на 49-ото Народно събрание

Парламент

Фалстарт на процедурата по избор на председател на новото Народно събрание. Издигнати бяха две кандидатури – на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на адвокат Петър Петров от “Възраждане”.

“За” кандидатурата на Росен Желязков гласуваха 79 депутати, “против” бях 8, а “въздържали се” 144. Същата беше съдбата и на кандидатурата на Петров – 37 “за”, “против” 88 и “въздържали се” 39.

От трибуната на парламента, Асен Василев от “Продължаваме промяната – Демократична България” предложи председателят на 49-ото Народно събрание да бъде избран на ротационен принцип, като обясни, че това е европейски модел, който може да бъде приложен и у нас.

За съжаление това НС започва така както започна предишното. Ние от ПП-ДБ имаме ясното съзнание, че пред това Народно събрание стоят изключително важни задачи. Предвид невъзможността да се излъчи председател на парламента предлагаме да се направи заемка от европейския опит. Предлагаме механизъм, по който председателят на Народното събрание да бъде избиран на ротационен принцип между ПП и ГЕРБ. Това ще гарантира, че ще има взаимен контрол и че ще могат да се изпълнят законопроектите, очертани в позициите на почти всички политически сили“, добави Василев. .

След като не бе постигнато съгласие кой да оглави 49-ото Народно събрание, депутатите излязоха в почивка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст