ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Япония подписа договори за производство на ракети с голям обсег

японска ракета японски ракети тип 12

Масово производство на вече разработени управляеми противокорабни и хиперзвукови ракети ще започне тази година

Министерството на отбраната на Япония обяви днес, че е подписало договори на стойност близо 2,8 милиарда долара (380 милиарда йени) с най-големия доставчик на отбранителни услуги в страната – “Мицубиши хеви индъстрис” (Mitsubishi Heavy Industries), за разработването и производството на ракети с голям обсег, които да могат да бъдат на въоръжение най-рано през 2026 г., на фона на нарастващите опасения от засилването на военната мощ на Китай, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството заяви, че договорите включват усъвършенствани версии на ракетите “Тип 12” (Type 12) за наземно, морско и въздушно изстрелване, както и хиперзвукова балистична ракета за защита на отдалечени острови.

Масовото производство на вече разработените управляеми противокорабни ракети “Тип 12” и хиперзвукови ракети ще започне тази година, заяви министерството. Официалните представители на ведомството обаче отказаха да съобщят броя на ракетите, които Япония планира да въведе на въоръжение, но посочиха, че се очаква производството да се увеличи постепенно през следващите пет години.

Поради ограниченото пространство на островната държава Токио планира да проведе предварителните изпитания във военни бази в САЩ, съобщиха представители на японското министерство на отбраната.

Друг от договорите, който ще започне да се прилага през настоящата година и ще продължи да действа до 2027 г., е за разработването на изстрелвани от подводници противокорабни управляеми ракети с голям обсег.

Планът за развитие се основава на новата стратегия за национална сигурност, която Япония обяви през декември, в момент, в който страната се стреми да увеличи значително военната си мощ, за да може да възпре потенциалните заплахи от страната на Китай, Северна Корея и Русия, припомня АП. Новата стратегия, с която Япония се отказа де факто от пацифизма, доминиращ в политическата реторика на Токио през последните седем десетилетия, включва и способността за нанасянето на превантивни удари.

Япония укрепва отбранителната си мощ в югозападната си част и неотдавна разположи ракетни установки на отдалечени острови с цел възпирането на потенциален удар в случай на извънредна ситуация, свързана с Тайван. Жителите на остров Окинава обаче са разделени по отношение на този ход поради опасенията от въвличането на страната в конфликт.

Япония ще закупи 400 произведени в САЩ крилати ракети с голям обсег “Томахоук” (Tomahawk), способни да поразяват цели на разстояние до 1600 километра, заяви министър-председателят Фумио Кишида.

Ракетите “Томахоук” ще бъдат използвани като заместител, докато “Мицубиши хеви индъстрис” работи по модернизирането и увеличаването на обхвата на ракетите си, отбелязва АП.

Япония планира да удвои военните си разходи през следващите пет години до 315 милиарда долара (43 трилиона йени), припомня агенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст