ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

11 убити жени при домашно насилие от началото на годината

домашно насилие

Данните за домашното насилие в България стават все по-стряскащи. Статистиката сочи 11 убити жени от началото на 2023 година.

Последният случай е на 32-годишна жена, намерена в багажник на автомобил в столицата. За проблемите си тя се е обърнала към неправителствена организация.

По думите на Диана Димова от Фондация „Мисия Криле“ когато една жена потърси помощ в неправителствена организация, се прави първо оценка на риска. Ако тя покаже висок риск за живота, тогава се предприемат мерки за подкрепа. Това включва консултация с адвокат и подаване на съответната искова молба. Ако жертвата обаче откаже, тъй като в повечето случаи те защитават насилника си (той също я кара да вярва, че има връзки в полицията) , Фондация „Мисия Криле“ уведомява жената, че ще бъде подаден сигнал към най-близкото Районно управление на полицията с цел защита на живота и здравето й.

„Забелязвам обаче, че много от колегите, работещи само с домашно насилие се страхуват все повече за себе си. В много от случаите насилниците убиват спасителите  на жертвата – близки приятели, майки, роднини. Конкретно за последния случай беше обвинена организацията, че не е предприела необходимите мерки и не е подала сигнал към органите, но от друга страна ние като организации първосигнално се защитаваме и показваме, че не е наша работа да сигнализираме полицията, след като жертвата не иска това“, казва Диана Димова пред Радио Стара Загора.

По думите й жертвите често са зависими от насилниците и за това имат нужда да бъдат подкрепени във взимането на решения. Най-важно според нея е най-накрая пострадалите да повярват, че държавата е на тяхна страна.

„Много се надявам да има редовно правителство и промените в Закона за защита от домашното насилие да бъдат приети, защото е спешно. Жертвите се обръщат към неправителствени организации, защото нямат доверие в институциите и органите на реда.“, каза още Диана Димова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст