ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инвестициите от Кипър в България надхвърлят 2.47 млрд. евро

Нов посланик ще представлява България в Република Кипър. Недялчо Данчев вече връчи акредитивните си писма на президента на островната страна Никос Христодулидис.

Посланик Данчев е първият посланик връчил акредитивните си писма на новоизбрания президент на Република Кипър, който встъпи в длъжност през февруари. Посланик Данчев и президента на Кипър са обсъдили състоянието на двустранните отношения между двете държави и перспективите за по-нататъшното им развитие.

Кипър се характеризира с пазарна икономика с доминиращ сектор на услугите.

През 2022 г. стокообменът между България и Кипър расте надхвърля нивата от преди пандемията от Ковид-19, най-вече заради по-високия износ. Експортът ни към островната държава се е увеличил с  56.4 процента, докато вносът намалява. Двустранната търговия е в размер на 279.52 млн. евро при 216.8 млн. евро за 2021-а. Салдото е положително за България в последните три години, като рязкото му нарастване се дължи основно на спада в импорта.

Изнът ни за Кипър включва слънчогледово, шафраново или памучно масло и техните фракции, дори рафинирани, ечемик, царевица, плочи от дървесни частици и подобни плочи от дърво или от други дървесни материали и други.

Във вноса ни преодбаладат Сурови нефтени масла и сурови масла от битуминозни минерали, медикаменти, Отпадъци и отломки от мед.

По данни на БНБ сумарните инвестиции от Кипър в България към края на 2021 г. са в размер на 2.47 млрд. евро. Островната страна е сред водещите страни по преки инвестиции у нас в секторите преработваща промишленост, строителство, недвижимо имущество, търговия, отбелязват от Българска агенция за инвестиции. Голяма част от инвестициите от Кипър са от офшорни компании, чиито действителни централи са в Гърция, САЩ, Русия и други страни.

Интересът на кипърските инвеститори би могъл да бъде насочен към директни сделки, участия в търгове, проекти, концесии, учредяване на смесени фирми за производство, за трансфер на ноу-хау или авторски права, за излизане на пазари в трети страни, посочват от икономическото министерство. От взаимен интерес са най-вече такива в леката промишленост, обувна, текстилна, електродомакински уреди, изделия от кристал, порцелан, мебели, хотелско и канцеларско оборудване и в хранителната промишленост – производство на сокове и концентрати от цитрусови плодове, доматен концентрат, винарска промишленост и други.

Сред най-големи преки кипърски инвеститори са компаниите Pandects Co Ltd и N&A Co Ltd, които през 2006 г. увеличиха дяловото си участие в завода за помпи „Випом“ АД – Видин. „Баранко“ ЕООД, дъщерно предприятие на кипърската офшорна компания „Баранко ко лимитид“, стана собственик на предприятието за опаковки на „Булгартабак“ – „Пловдив Юрий Гагарин БТ“ АД.

„Куадрант Юропийн Бевъриджис Лимитид“ (Quadrant European Beverages), Кипър придоби 99% от капитала на българското дружество „Агрима“ АД – представител на „Пепси“ за България и дистрибутор на други безалкохолни напитки.
Кипърско участие има и в завода за фурнир и дървесни плоскости „Фазерлес“ АД –Силистра. Това е регистрираният в Кипър инвестиционен фонд „Лео овърсийз“.

Туризмът е друг сектор, в които има активно сътрудничество. Хиляди българи предпочитат остравнота страна за лятната си почивка, много други пък намират работа там.

В предпандемичната 2019 г. общо 26 822 кипърци са гостували в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст