ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И кметска партия ще бори местните избори

“В момента се събират подписи за създаването на партия на кметовете на кметства”. Това каза за „БАНКЕРЪ”Сийка Суркова, кмет на село Момчиловци. Тя подчерта, че решението е на Националното сдружение на кметовете на кметства.

Потърсихме за допълнителна информация председателя на сдружението  и кмет на Калофер Румен Стоянов.

„Подписката за създаване на партия върви с бързи темпове. Има голям интерес от неправителствени организации да се включат в нея, но ние искаме да запазим специфичния образ на тази партия и над 60% от инициаторите да са кметове на кметства и кметски наместници”. Така Стоянов изнесе информация от „кухнята” ексклузивно за „БАНКЕРЪ”.

Към момента в страната има

4120 кметове на кметства и наместници в най-малките населени места.

Партията ще се казва „Български дух и традиция” и ще преследва няколко основни цели.

На първо място е мисията „Български етикет”. Само по този начин може да бъдат защитени традиционните български храни и напитки с цел да бъде стимулирано производството им. Гърците и италианците са го направили и това дава значителни предимства на техните изконни продукти не само в техните държави, а и в чужбина, каза Стоянов.

На второ място – бъдещата партия ще се бори за финансова децентрализация. Това означава бюджет за всяко кметство, което

само да планира разходите си, съобразно финансовото си рамка.

„Не може да продължаваме така – за кутийка кламери да ходим в общинския център – за разрешаване на разхода”, каза Стоянов. Да не говорим, че разни паразитни структури изпомпват парите и те идват при нас в твърде осакатен вид”, добави той.

На въпрос ще смогнат ли да се регистрират и да се организират за участие в местните избори наесен, Стоянов изрази твърда увереност. “Ако не го направим, след 4 години тази кауза може вече да не е актуална”, обясни той.

Суркова заяви, че от Сдружението знаят, че могат да помогнат на “държавата да си стъпи на краката и да има по-добро управление, което да е с фокус малките населени места и хората в тях”.

По думите ѝ липсата на редовно правителство и актуален държавен бюджет

създава хаос в малките населени места:

“Никога не е бил по-голям хаос в комуникацията община – държава. Много от проектите, които в последните две години се опитваме да реализираме, буксуват по различни причини. Първо – защото понякога ставаме заложници на политически пристрастия. Второ – защото няма приемственост между отиващото си правителство и новото. Така ние всеки път започваме отначало, което изключително много забавя процеса”.

Тя подчерта, че в малките населени места хората гласуват за конкретен човек, когото познават и го срещат всеки ден, там е мажоритарният вот. От тук и надеждата й, че кметската партия може да пожъне значителен успех на изборите през октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст