ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мелони отстрани титани на италианското стопанство

Италианският премиер Джорджа Мелони продължи да прави корекции на италианския икономически и бизнес елит, сменяйки шефовете на някои от най-големите компании под държавен контрол. Новите назначения са най-решителната до момента стъпка за реформиране на мениджърските екипи и замяната им със съмишленици. От трите най-значителни фирмени позиции, обявени на 12 април, единствено петролният гигант “ЕНИ” запазва досегашния си главен изпълнителен директор Клаудио Дескалци.

Като реверанс към лидера на партия “Лига” Матео Салвини и на други коалиционни партньори с решаващ принос за туширане на правителствените спорове, енергийната компания “Енел” ще бъде оглавена от Флавио Катанео, с което приключва три-мандатното управление на Франческо Стараче.

Роберто Кинголани – министър в предишното правителство на бившия премиер Марио Драги – пък ще замени Алесандро Профума начело на отбранителната група “Леонардо”.

Чрез новите назначения Мелони поставя доверени мениджъри на кормилото на стратегически компании в различни сектори – от енергетика до отбрана, в които работят над 200 хил. души в Италия и зад граница. “ЕНИ” и “Енел” имат комбинирана пазарна оценка от над 110 млрд. евро и около 20% дял в пазарната капитализация на базовия милански борсов индекс FTSE MIB.

Мандатите на фирмените лидери са три години, което дава уникалната възможност за коалицията да остави диря в икономическите дела когато фискалните правила на Европейския съюз ограничават периметъра за маневри в публичните финанси, а лихвените проценти се определят във Франкфурт за цялата еврозона.

Въпросът кой оглавява стратегическите компании придобива още по-голяма значимост на фона на бързо променящите се приоритети в газовите доставки и налагащото се превъоръжаване заради войната на Стария континент.

Коалиционните партньори на Мелони обаче не позволяват на подобни мотиви да ги отклонят от претенциите за дял от назначенията. Например, премиерът е искала Стефано Доннарумма да стане шеф на “Енел”, но е предпочела да запази партньорите си и е приела Паоло Скарони да стане председател на фирмения борд. В момента той заема същата позиция във футболния клуб “Милан” и е смятан за близък до партията “Форца Италия” на бившия премиер Силвио Берлускони. Скарони е бивш главен изпълнителен директор на “ЕНИ”, където е работил за задълбочаване на връзките с руския “Газпром”. “Енел” играе важна роля във формирането на италианските енергийни политики и за постигането на целите за преход към зелена енергия – все важни задачи след като руското нахлуване в Украйна повиши необходимостта от енергийна независимост.

Същото се отнася и за “ЕНИ”, чийто шеф Дескалци помогна за освобождаването на Италия от руската газова зависимост. В момента, навлизайки в четвъртия си мандат, той ръководи един от най-едрите производители на суров петрол в Европа, който развива дейност в 69 държави и е най-важната група от сектора на африканския континент.

Изборът на ръководители на държавните предприятия е вторият кръг от ключови икономически назначения през тази година след персоналните министерски промени през януари. Тогава ветеранът от финансовия бранш Рикардо Барбиери бе издигнат за генерален директор на финансовото министерство – водеща роля в икономическата политика и мениджмънта на контролираните от държавата дружества. Този пост навремето заемаше самият Драги.

Последната стъпка се очаква през есента когато изтича мандата на шефа на “Банка д’Италия”, който не подлежи на подновяване. Коалицията на Мелони ще трябва да открие ново лице, като има предвид, че който и да поеме поста, ще стане член на управителния съвет на Европейската централна банка. И макар че независимостта на институцията и гарантирана по закон, Рим вероятно ще се опита да избере някой съмишленик с близки до правителствените възгледи. Мелони открито критикува лихвените увеличения на ЕЦБ с мотив, че са прекалено бързи и рискуват да навредят на икономиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст