ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия трябва да изплати 5 млрд. долара на украинската “Нафтогаз”

международен съд ООН Хага

Съдът в Хага

Решението на съда в Хага е заради незаконното отнемане на активите на компанията в Крим през 2014 г.

Украинската държавна газова компания “Нафтогаз” съобщи днес, че арбитражен съд в Хага е наредил на Москва да плати компенсация от 5 милиарда долара за незаконна експроприация на активите й в анексирания от Русия Крим през 2014 година, предаде Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на украинската компания Олексий Чернишов определи вчерашното постановление на Хагския арбитражен съд към Постоянния арбитражен съд  като “ключова победа на енергийния фронт” и заяви, че очаква още решения в полза на Украйна.

“Въпреки опитите на Русия да възпрепятства правосъдието, Арбитражният съд нареди на Русия да компенсира “Нафтогаз” за загуби от 5 милиарда долара”, съобщи украинската компания.

“Русия трябва да изпълни това решение в съответствие със задълженията си по силата на международното право”, обяви “Нафтогаз” в комюнике.

Русия, която започна мащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., анексира Кримския полуостров през 2014 г., което доведе до вълна от санкции от страна на повечето западни правителства.

Руският “Газпром” не коментира постановлението.

“Нафтогаз“ е стартирал арбитражни процедури заедно с шест други компании в рамките на “Нафтогаз груп” през октомври 2016 г., обяви украинската компания.

Компанията съобщи, че решението на арбитражния съд е взето след изслушвания за определяне на размера на компенсацията, които са приключили през март 2022 г.

Тим Аш, анализатор в “БлуБей асет мениджмънт” (BlueBay Asset Management), заяви, че отсъждането е “огромна законова победа за Украйна и мисля, че ще има още много такива”.

“Нафтогаз” преговаря с инвеститори за преструктуриране на дълга, за да извади компанията от продължилия с месеци дефолт.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст