ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Карадайъ този път в парламента има воля за разговори

Парламент Мустафа карадайъ

На старта на това Народно събрание има нещо, което е по-различно – волята за разговори. Това заяви пред репортери председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той се надява разговорите да прераснат в конструктивен диалог.

На чаша кафе с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в стаята на парламентарната група на ДПС в парламента били обсъдени различни политически конфигурации в парламента и вариантите за сформиране на мнозинство, което да излъчи редовен кабинет, за да се намери изход от политическата криза.

От ГЕРБ-СДС преди ден се срещнаха с представители на “Продължаваме промяната -Демократична България”. Предстои двете формации да излъчат контактни групи, които ще търсят мнозинство по темите, свързани с бюджета и необходимите законодателни промени. Търси се и вариант, чрез който да се излезе от задънената улица с избора на парламентарен председател. Отделно от тези разговори Борисов провежда и лидерски срещи. По-рано днес той разговаря с председателя на БСП Корнелия Нинова.

“Разговори има, това е положителното и то трябва да се отчете, ние винаги сме били диалогични. Това, което на нас ни споделиха, а и ние всички виждаме – първите две политически сили в този парламент могат да сформират мнозинство”, каза Карадайъ. И постави акцент върху съдебната реформа, която е една от обсъжданите политики. “Тъй като те споделиха, че първите две групи в Народното събрание, които имат достатъчно представители да имат мнозинство, водят разговори в тази посока, казахме, че за съдебната реформа е нужно конституционно мнозинство, което да приеме конституционни промени”, добави той. От ДПС са изразили мнение пред Борисов, че “евроатлантическите формации, на база ценности и принципи, могат да сформират конституционно мнозинство”. Лидерът на Движението отбеляза, че партията му има законопроект за промени в основния закон и той е раздаден на всички парламентарни групи. “Така че има основа, върху която могат да се водят разговори по тази тема”, допълни той. И уточни, че ДПС също предвижда срещи с всички парламентарни формации.

Според Карадайъ идеята на съпредседателя на “Продължаваме промяната” Асен Василев за ротационно председателство на парламента е несериозно предложение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст