ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и още пет страни от ЕС искат помощ от ЕК заради украинския внос

Явор Гечев

Явор Гечев

Намираме се на прага на новата жътва, а има все още големи количества на зърно в складовете, изтъкна земеделският министър Явор Гечев

Осигуряването на финансовата подкрепа за фермерите е важен инструмент, но това не решава проблемите на земеделските производители, като за целта Европейската комисия (ЕК) трябва да разработи конкретни мерки в спешен порядък (за адресиране на проблема с вноса на селскостопанска продукция от Украйна, бел. ред). Около това са се обединили днес министърът на земеделието Явор Гечев по време на онлайн среща с колегите му от Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, съобщиха от Министерството на земеделието.

“Всички ние сме солидарни с Украйна, подкрепяме инициативите на Европейската комисия, но трябват гаранции, че т.нар. коридори на солидарност изпълняват функциите, за които бяха създадени”, подчерта още Явор Гечев. Той припомни, че освен всичко се намираме на прага на новата жътва, докато същевременно има все още големи количества на зърнени култури в складовете. “Събирането на новата реколта ще доведе до ескалиране на ситуацията, затова са необходими конкретни мерки в кратки срокове” каза още българският министър.

Участниците в срещата заявиха, че продължават да настояват за предприемане на действия от страна на ЕК и застават изцяло зад исканията, изпратени от държавните глави и правителствени лидери на засегнатите от смущението на пазара на селскостопански стоки страни, до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

По време на срещата стана ясно, че в Словакия са задържани 1500 тона пшеница с доказано съдържание на забранени от ЕС пестициди. По-рано този месец Унгария засече и унищожи над 29 тона царевица с токсини и ГМО. Припомняме, че България извършва също засилени проверки на качеството и безопасността на вноса на земеделски продукти, пишат още в съобщението си от Министерството на земеделието.

Министрите на шестте най-засегнати държави се обединиха около това на предстоящия Съвет по земеделие на 25 април в Люксембург темата да бъде отново повдигната. Те ще работят в посока за провеждане на нарочна среща с еврокомисаря по търговия Валдис Домбровскис, за да бъде намерено трайно решение в полза на засегнатите европейски фермери от държавите в непосредствена близост до конфликта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст