ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румъния настигна Португалия по икономически показатели

Румъния румънско знаме

През 2022 г. и двете страни имат БВП на глава от населението, съответстващ на 77% от средния за ЕС

Румъния настигна Португалия по икономически показатели, отбелязва сайтът Зиаре, като се позовава на статистика, изготвена от Евростат. Според показателите Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на Румъния е сравним с този на Португалия. “Румъния е много по-добре по паритет на покупателната способност“, отбелязва сайтът и допълва, че страната за първи път икономически надминава държава от ЕС без комунистическо минало, предаде БТА. 

„Румънската икономика догонва португалската. Този растеж е особено впечатляващ, защото преди малко повече от две десетилетия Румъния беше много бедна страна в европейски контекст и нейният БВП на глава от населението, по паритет на покупателната способност, беше приблизително една трета от португалския (27% от средното за ЕС в Румъния през 2000 г. в сравнение с 85% в Португалия). През 2022 г. и двете страни записаха БВП на глава от населението, съответстващ на 77% от средния за ЕС”, отбелязва сайтът Зиаре, като цитира икономиста Кристи Тудореску. 

Икономистът Жолт Дарвас от мозъчния тръст “Брьогел” казва, че „от началото на 2000 г. Румъния се е превърнала в конвергентна икономика, движена от пазарно ориентирани реформи и облагодетелствана от преки чуждестранни инвестиции и технологична модернизация. Инвестициите са се увеличили със 101% спрямо 2000 г. (в Португалия има спад от 13%). Индустриалният сектор в Румъния вече представлява 22% от местната икономика, докато в Португалия е 17 на сто.

Румъния регистрира 579% увеличение на стойността на износа (Индекс на експортната стойност) от 2000 г., докато в Португалия този показател остана на 153%. Маржът на корпоративната печалба в Румъния в момента представлява 53% от Брутната добавена стойност, при 37 процента в Португалия, а средната заплата, коригирана спрямо инфлацията и паритета на покупателната способност, се е увеличила с 62% от 2008 г. насам в Румъния и само с 5% в Португалия. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст