ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК обсъжда втори пакет помощи за засегнатите от износа на украинско зърно страни

европейска комисия

“Обсъждаме втори пакет от помощи за засегнатите страни членки от износа на украинско зърно, но на този етап няма да дадем повече информация” – това каза говорителката на Еврокомисията Мириам Гарсия Ферер в отговор на въпрос за решението на Полша и Унгария да спрат неговия внос и обявеното намерение на България да направи същото

Говорителката все пак допълни, че Комисията си дава сметка за натиска от износа на украинско зърно върху земеделския сектор на тези страни. По-рано се заговори за помощ на обща стойност от 30 млн. евро.

Гарсия Ферер припомни, че първият пакет от помощи от 56 млн. евро е бил приет много бързо и средствата са били насочени към засегнатите веднага.

За България от тях бяха отделени 16 млн. евро. Вчера от Комисията подчертаха, че търговската политика е от изключителна компетентност на ЕС и едностранните действия на страните-членки са неприемливи, особено в такива времена на предизвикателства. 

Днес обаче Гарсия Ферер уточни, че транзитът на зърно не е в компетентността на Комисията и тя не може да го контролира. Това беше в отговор на въпрос за срещата на аграрните министри на Полша и Унгария в опит да договорят условията за транзит на украинско зърно през своите територии. 

По-рано стана ясно, че министрите на земеделието на Полша и Украйна ще се срещнат днес в опит да договорят условията за транзит на украински земеделски стоки през полска територия, съобщи агенция Укринформ.

Вчера полските власти спряха вноса на тези стоки, който възлиза на над половин милиона тона месечно, в отговор на оплакванията на фермерите в Полша за подбиване на цената.

Унгария стори същото, а у нас земеделският министър Явор Гечев заяви в неделя, че България обмисля да последва полския и унгарския пример.

Европейската комисия предупреди страните-членки да не предприемат едностранни действия, но говорител на полското правителство се позова на клауза в европейския регламент, отнасяща се до сигурността на засегнатата държава.

Полският аграрен министър Роберт Телус обясни, че забраната за украинските храни трябва “да отвори очите на ЕС за факта, че са необходими допълнителни решения за това евтините украински продукти да не остават в Полша, а да бъдат превозвани по-дълбоко в Европа”.

Министърът на аграрната политика и прехраната на Украйна Микола Солски заяви, че Киев има за цел да осигури възобновяването на транзита на храни като “първа стъпка” в преговорите.

Солски съобщи също така, че тази седмица ще проведе разговори-  в Румъния в сряда, а в четвъртък – в Словакия. 

Още в края на миналия месец премиерите на Полша, България и още три страни-членки, граничещи или близки до Украйна, призоваха Европейската комисия да преразгледа, при необходимост, решението си за безмитен внос на украински храни, но призивът им остана без последствия.

Говорителят Адриана Подеста обаче определи като “неприемливи” мерките на Унгария и Полша поради факта, че са взети без координация с останалите страни-членки на Евросъюза.

Проверка на БНР установи, че от отварянето на Черноморските коридори през юли у нас до края на март са внесени близо 642 хиляди тона украинско зърно.

По данни на министерството на земеделието – безмитният украински внос е довел до двоен спад в изкупните цени на слънчогледа и над 30 процента поевтиняване на пшеницата. Което доведе и до протести на зърнопроизводители.

Безмитният внос в ЕС облекчава Украйна в момент, когато Русия окупира или блокира част от морските й пристанища. Действащото споразумение с Турция и ООН позволява на Киев да използва само Одеса и още два порта с ограничен капацитет. Решението на Варшава и Будапеща да затворят границите си за украинските храни идва дни, след като Москва даде да се разбере, че и тези пристанища ще станат неизползваеми след 18 май, когато срокът на Истанбулското споразумение изтича.

Словакия също ще спре временно вноса на зърно и други избрани продукти от Украйна, съобщи днес правителствената пресслужба, цитирана от Ройтерс.

Решението ще бъде обсъдено на експертно заседание по-късно днес, след като подобни мерки вече обявиха Полша и Унгария.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст