ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Форбс: Състоянието на руските милиардери е надхвърлило 500 млрд. долара

Андрей Мелниченко

Най-богатите руснаци са добавили 152 млрд. щ. долара към личните си състояния през миналата година благодарение на високите цени на природните богатства и възстановяването от огромните загуби, натрупани непосредствено след началото на войната в Украйна, съобщава “Форбс Русия”. Страната има 110 официално регистрирани милиардери в класацията на медията – с 22% повече отколкото през предишната година, посочва руското издание на “Форбс”, а общото им богатство е набъбнало от 353 на 505 млрд. долара. Списъкът щял да бъде още по-дълъг, ако петима милиардери: основателят на DST Global – Юри Милнер, създателят на Revolut – Николай Сторонски, основателят на Freedom Finance – Тимур Турлов, и съоснователите на JetBrains – Сергей Дмитриев и Валентин Кипятков, не се бяха отказали от руското си гражданство, информира “Форбс”. И посочва, че “миналогодишните резултати в класацията са повлияни също от апокалиптичните предсказания за руската икономика”, добавяйки, че общото лично състояние на руските милиардери през 2021-а е било 606 млрд. долара преди инвазията в Украйна.

След като руският президент Владимир Путин нареди на руските войски да нахлуят в съседната държава на 24 февруари 2022-а, Западът наложи най-тежките санкции в модерната история на руското стопанство и на някои от най-богатите й индивиди в опит да накаже Москва. Путин пък отговори, че западните партньори се опитват да разрушат Русия и периодично осмива неуспеха на тяхното начинание.

Руската икономика се е свила с 2.1% през 2022-а под натиска на западните рестрикции, но е в състояние да продава суров петрол, метали и други природни ресурси на глобалните пазари, основно на Китай, Индия и Близкия изток. На пролетното си съвещание през този месец Международният валутен фонд повиши прогнозата за тазгодишния руски растеж от 0.3% на 0.7%, но понижи предвижданията си за 2024-а от 2.1 на 1.3 процента и заяви, че очаква недостига на работна ръка и бягството на западните компании от страната да нанесат щети на националното стопанство.

Цената на базовия руски петролен сорт “Уралс” – кръвоносната система на руската икономика – е била средно 76.09 щ. долара за барел през 2022-а срещу 69 долара за барел през 2021-а. Изкуствените торове също са били по-скъпи рез миналата година.

Най-богат, според класацията на “Форбс”, е Андрей Мелниченко, натрупал състоянието си в сферата на торовете. То се оценява на 25.2 млрд. долара – над два пъти повече отколкото през 2021-а. На второ място с 23.7 млрд. долара е Владимир Потанин – президент и най-едър акционер в “Норникел” – най-големият производител на паладий и пречистен никел в света. Трети е Владимир Лисин, който контролира производителя на стомана НЛМК, с лично състояние от 22.1 млрд. долара. Лисин е оглавявал милиардерската класация на Русия през 2021-а.

Мнозинството руски богаташи определят западните санкции като тромав и дори расистки инструмент. Натрупвайки състояния след разпадането на бившия Съветски съюз, малка група от олигарси убедиха покойния вече руски президент Борис Елцин да им предостави контрола върху някои от най-големите петролни и метални компании в света. Приватизационните сделки в повечето случаи придвижваха магнатите в лигата на глобалните свръхбогаташи и им спечелиха омразата на милиони обеднели руснаци. При Путин обаче някои от първите олигарси, като Михаил Ходорковски и Борис Березовски, бяха лишени от активите си, прехвърлени към държавните компании.

Новите имена в класацията на руското издание на “Форбс” са на милиардери, натрупали пари в сферите на бързите закуски, супермаркетите, химикалите, строителството и фармацевтиката, което показва, че вътрешното поребление в Русия остава силно въпреки санкциите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст