ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България вече е част от Европейския алианс за батерии

Основен приоритет на служебния кабинет е привличането на чуждестранни инвестиции. Завършихме миналата година с 90 процента ръст на преките чуждестранни инвестиции спрямо 2021 г., успяхме да възстановим нивата от преди ковид кризата. „Амбициозни сме, искаме да постигнем повече и имаме нужната стратегия“, заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на церемонията по присъединяването на България към Европейския алианс за батерии.

„Споделяме всички основни приоритети на Европейския съюз за създаване на мащабни производства тук в Европа. Всички заедно сме се обединили около приличането на големи мащабни производства, като първо скъсяваме веригите на доставките и второ – да се предпазим от бъдещи геополитически кризи“, подчерта министърът.

Събитието се проведе в София Тех Парк. Обръщения направиха президентът Румен Радев, еврокомисарят за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на икономиката Никола Стоянов.

А България направи крачка в привличането на голямо мащабно производство у нас. С решението на Министерския съвет се обособи първата по рода си държавна икономическа зона „Доброславци“. Според министър Пулев до момента държавата не е успяла да привлече голям ключов инвеститор с производство от 1 млрд. евро или 2 млрд. евро заради липсата на качествени терени и локации, както и липса на единна обща воля, липсвал е синхрон. Но тези проблеми вече са преодолени.

Новата зона е уникална заради размера си – 290 хектара, локацията си – на 15 км от сърцето на София и е в близост до работна ръка. Тя ще бъде дом на чисто производство, със социална инфраструктура, която да отговаря на нуждите на хората в региона. Според министър Пулев, секторната й специализация – автомобилостроене и свързаните с него индустрии, е избрана, защото това е  най-бързо растящата индустрия в България и вторият най-бързо растящ сегмент в Европа. По думите му, секторът възлиза на 11% от БВП, заетите лица са 75 000, а компаниите близо 350.

Само за няколко месеца от встъпването в длъжност на служебния кабинет, България е получила одобрение на всички 10 европрограми за страната ни.

Предстои Министерството на инвестициите и растежа да отвори процедура за развитие на индустриалните зони и паркове с бюджет 212 млн. лв., както и други процедури за бизнеса, свързани със зеления преход и кръговата икономика.

Българска агенция за инвестиции ще представлява България в Европейският алианс за батерии.

Европейският енергиен сектор преминава през дълбока трансформация, характеризираща се с няколко тенденции – декарбонизация на основни индустрии, електрификация на превозните средства, изграждане на системи за съхранение на енергия и други.

През октомври 2017 г. Европейската комисия създаде Европейския алианс за батерии, за да отговори на това предизвикателство.

За целта Алианса обедининява усилията на над 800 индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове, за да изгради силна европейска индустрия във всички области на веригата за доставки, свързани с производството на батерии (суровини, материали, клетки, батерии, рециклиране). Програмата за индустриално развитие на Европейския алианс за батерии се ръководи от EIT InnoEnergy.

С присъединяването на България към Европейският алианс за батерии ще се отворят много възможности  за български компании и научни институции, да се докоснат до тази индустрия, както финансово така и научно.

Това обединение ще допринесе за развитие на нови технологии, размяна на опит и придобиване на нови знания и експертизи. Сътрудничество, което ще повиши и добавената стойност на местното производство на български суровини като олово, цинк и мед, които се използват в производството на батерии.

Технологиите за съхранение на енергия са в основата на една от най-големите индустриални трансформации в света освен за постигане на целите за подобряване на климата, но и за оцеляването на автомобилната индустрия в Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст