ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Грозев: Русия ме обвинява, че съм помогнал на журналист да избяга от страната

христо грозев (bTV)

Русия ме обвинява, че съм помогнал на колега журналист да напусне страната. Това заяви пред bTV Христо Грозев. За последен път бях в Русия през 2016 г. – повече от 10 години след напускането на радиобизнеса там. Всяка година ходех да изнасям лекции на руски журналисти и през 2016 г. при излизане от Русия ми беше сложен черен печат в паспорта. Тогава бях информиран, че повече не мога да се връщам повече там“, каза той.

Миналата седмица Русия поиска българският разследващ журналист Христо Грозев да бъде арестуван задочно. Той е обвинен по дело за незаконно преминаване на границата на Руската федерация. Максималната присъда, която се предвижда за подобно обвинение, е лишаване от свобода за две години. През декември 2022 г. Грозев бе обявен от Русия за федерално издирване.

Журналистът поясни, че издадената заповед за арест дава обяснение и за причината, поради която той е бил включен в списъка за международно издирване през 2022 г. Той е обвинен в това, че е помогнал на руския журналист Роман Доброхотов да напусне Русия през границата с Украйна. “Това е наш колега, чиито разработки публикуваме в „Белингкат”, уточни Грозев.

През лятото на 2021 г. в дома на този руски журналист в Москва е имало обиск. “Тогава му бяха иззети паспортите, компютъра, няколко телефона. Два дни по-късно той все пак успя да премине границата, за да избегне ареста и най-вероятно да бъде осъден – нещо, което се случи с много негови колеги”, разказа още журналистът. И поясни, че би помогнал на всеки свой колега, който работи в условията на тоталитарен режим и е подложен на преследване. Задочният арест от страна на Русия вероятно няма да му позволи да пътува в някои държави, които се определят като приятелски или имат сключени договори за екстрадиция с Москва.

“Сам по себе си арестът е абсурден – задочно да бъда арестуват е точно толкова ефективно, колкото да бъда задочно отровен. Но не знаем към момента в кои страни са подадени тези молби за екстрадиция, така че моето пътуване по света определено ще бъде ограничено”, каза още Христо Грозев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст