ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Велкова ще участва в срещата на високо равнище на Комитета MONEYVAL

конференция "България по пътя към еврото" Росица Велкова

Министърът на финансите Росица Велкова и водената от нея делегация ще участват на срещата на високо равнище на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари и  финансирането на тероризма (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа. Форумът ще се проведе на 25 април във Варшава. Поканата за българското участие е отправена от председателя на комитета Елжбета Яскиевич и от министъра на финансите на Полша Магдалена Жечковска.

Комитетът MONEYVAL е постоянен мониторингов орган към Съвета на Европа, който оценява спазването на основните международни стандарти при борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, като се стреми да подобри ефективността и капацитета на националните власти в тази сфера.

Предвижда се делегатите на срещата на високо равнище да обсъдят и приемат Стратегия на Комитета MONEYVAL за периода 2023-2027 г. и Декларация на министри и делегати на ръководно равнище от държавите и юрисдикциите членки на Комитета MONEYVAL. Двата документа са съобразени с действащите Международни стандарти за борба с изпирането на пари, финансирането на тероризма и финансирането на разпространението на оръжия за масово унищожение, въведени с препоръките на Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF) – междуправителствена работна група, която разработва и насърчава политики срещу изпирането на пари, финансирането на тероризма и финансирането на разпространението на оръжия за масово унищожение.

Срещата на ниво министри е първа по рода си в историята на Комитета и предоставя възможност за обсъждане и очертаване на ключови приоритети на високо равнище в сферата на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Тя маркира и полското председателство на Комитета MONEYVAL в навечерието на четвъртата среща на върха на държавни и правителствени ръководители на Съвета на Европа, която ще се проведе през май тази година в Рейкявик, Исландия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст