ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финансите на Гърция коренно са се променили при Мицотакис

кириакос мицотакис

Разликата в сравнение с управлението на СИРИЗА е като между “ден и нощ”, смята Питър Сийгъл от “Файненшъл таймс”

Коренна промяна във финансовото развитие на Гърция и повече международно доверие по отношение на пазарната икономика е постигнало правителството на “Нова демокрация”, каза отговорният за Съединените щати ръководител и главен редактор на англоезичния в. “Файненшъл таймс” Питър Спийгъл в интервю за АНА-МПА, преди участието си в икономическия форум в Делфи, Гърция, предаде БТА.

От икономическа гледна точка разликата в представянето на страната от началото на управлението на Мицотакис е като между “ден и нощ”, тъй като доверието на пазарите в нея е възстановено и всички проблеми, пред които са изправени всички европейски страни, се решават “в рамките на нормалното”, заяви Спийгъл. Той отбелязва, че след “особено интензивния период при управлението на СИРИЗА на преминаване от една финансова криза в друга”, пазарите не са знаели дали могат да се доверят на Гърция или не. Според него е възхитително постижението на правителството на “Нова демокрация” – да успее да възстанови доверието в пазарите и във финансовите услуги. По думите му от международна гледна точка – на базата на наблюдения на глобалния пазар на облигации – Гърция е една “нормална страна от еврозоната”.

Запитан за опасенията относно политическата стабилност на страната след гръцките парламентарни избори на 21 май, Спийгъл отговори, че има опасения, че не само опозиционната партия СИРИЗА, но и някои от по-малките партии, които увеличават популярността си, биха могли да извадят “Нова демокрация” от управлението, но по думите му това не е необичайно за съвременния политически дискурс в повечето западни икономики.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст