ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Защо Тъкър Карлсън напусна Fox News?

Въпросът, който занимава американските медии днес, е защо Тъкър Карлсън напусна Fox News. Като основен фактор за раздялата се сочи съдебното дело за клевета срещу медията, заведено от Dominion Voting Systems.

Шестгодишното домакинство на Тъкър Карлсън, като водещ на собственото му шоу в праймтайма в Fox News, приключи. Това обявиха от Fox News в понеделник, слагайки край на драмата покрай загубата на изборите от бившия президент Доналд Тръмп през 2020 година.

Но да хвърлим поглед към някои от забележителните събития, които предхождат съобщението от понеделник.

На 5 ноември 2020 г., само два дни след президентските избори, Карлсън изглежда разбра драмата, пред която той и Fox News се изправяха, след години наред изграждане на образа на Доналд Тръмп пред телевизионните зрители. Джо Байдън го победи и нямаше достоверни доказателства, които да показват обратното.

„Той лесно може да ни унищожи, ако направим грешен ход“, написа на 5 ноември Карлсън, имайки предвид Тръмп, в едно от многото поразителни текстови съобщения, разгласени от Dominion Voting Systems като част от доказателствата по делото за клевета срещу Fox.

На 17 ноември Карлсън споделя, че честа гостенка на Fox News е адвокатка, която прокарва фалшивата теория на конспирацията, а именно, че причината Тръмп да изгуби изборите е измама с гласове.

„Сидни Пауъл лъже. Проклета кучка“, написа Карлсън.

Ден по-късно, в съобщение до водещата на Fox News Лора Инграхам, Карлсън отново признава: „Сидни Пауъл лъже ежедневно. Хванах я. Това е лудост.“

Следейки нахлуването в Капитолия на 6 януари 2021 г., Карлсън се прицелва в самия Тръмп.

„Ние сме много близо до това да можем да игнорираме Тръмп. Наистина нямам търпение. Мразя го страстно“, добавя Карлсън.

Неговите текстови съобщения, заедно с тези на водещите на Fox News – Шон Ханити и Лора Инграхам, бяха използвани като доказателство в делото на Dominion, че мрежата съзнателно е разпространявала невярна информация.

Въпреки че е критикувал тайно Тръмп и Пауъл, а явно е разпространявал версията за измама на изборите, на 26 януари 2021 г. Карлсън кани изпълнителния директор на My Pillow и откровен поддръжник на Тръмп – Майк Линдел, в своето предаване. Причината – очаква той да представи доказателства, че изборите са били фалшифицирани така, че бившият президент да загуби. Dominion обърна внимание на част от това интервю в делото им срещу Fox News:

„Във всеки търговски обект в страната казват, че Майк Линдел няма доказателства и той прави измамни изявления.“ Не, имам доказателства! Смея да ги покажа на хората. Нека от Dominion да ме съдят, защото тогава истината ще излезе по-бързо наяве. Но те не искат да говорят за това“, заявил Линдел.

От Dominion обаче завеждат дело – това става през март 2021 г. и то е срещу Fox News, като се базира на изявления, направени в ефира от водещите Карлсън, Ханити, Лу Добс, Жанин Пиро и Мария Бартиромо.

На 21 март 2023 г. Карлсън е интервюиран по радио WABC за съобщенията, които е изпратил за Тръмп и фалшивите твърдения, че изборите през 2020 г. са били манипулирани.

„О, да видим. Прекарах четири години в защита на политиката му и аз, аз ще ги защитавам отново тази вечер“, заявил Карлсън. „И всъщност – честно да си призная – харесвам Тръмп като човек. Той е забавен и проницателен.

В същия ден Карлсън беше разпитан, а един от бившите му продуценти – Аби Гросберг, заведе две съдебни дела срещу Fox News, твърдейки, че от медията са й оказвали натиск, преди нейните показания по делото на Dominion и че шоуто на Карлсън насърчавало сексизъм и антисемитизъм.

След избирането на съдебните заседатели по делото, водено от Dominion, Fox News, която обеща солидна защита в съда, отстъпи и на 18 април 2023 г. сключи споразумение на стойност 787 милиона долара. Докато тази огромна сума беше едно от най-големите споразумения в рамките на гражданско дело в историята на САЩ, Карлсън и някои други водещи на Fox News, които бяха посочени поименно в делото, изобщо не съобщиха за въпросния развой по делото в рамките на предаванията си.

Всичко е простено?

На 11 април 2023 г. Карлсън сякаш се опита да зарови томахавката с Тръмп, като го покани в програмата си за интервю. Бившият президент беше до голяма степен свободен да говори, за каквото си поиска, като Карлсън сякаш се съгласяваше с всичко, което гостът му казваше.

В популяризирането на интервюто, първото откакто Тръмп беше изправен пред съда по обвинения, произтичащи от предполагаемото купуване на мълчанието на порнозвездата Сторми Даниълс, Карлсън обеща на зрителите си, че ще харесат това, което ще видят.

„За човек, който е осмиван като екстремист“, започна Карлсън, имайки предвид Тръмп, „вярваме, че той ще има какво да каже – умерено, разумно и мъдро.“

Реакции не закъсняха – сенатор Чък Грасли от Айова се оплака, че Тръмп и Fox News са останали в миналото.

Последното предаване

„Какъв страхотен начин да завършим седмицата“, обяви  Карлсън в петък, 21 април, в своето предаване, което се оказа и последното му шоу. Тогава, вместо да спомене делото на Dominion, Карлсън се фокусира върху теми като Хънтър Байдън и неговия лаптоп, кризата с фентанила, имиграцията и изтичането на разузнавателна информация от Пентагона. Той също се противопостави на органите на реда в Нешвил за това, че не са направили публично достояние оставеното писмо – признание на Одри Хейл.

Карлсън завърши програмата, ядейки пица с шофьор на доставки от Пенсилвания, който е помогнал на полицията при арестуването на мъж, заподозрян в кражба на автомобил. „Това е всичко за седмицата, ще се върнем. … Ще се видим пак в понеделник! Междувременно Ви пожелавам да прекарате най-хубавия уикенд с тези, които обичате. Ще се видим тогава!“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст