ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът ще обсъди увеличението на таксите в университетите

Утре, 25 април, ще се проведе заседание на Министерския съвет, на което ще бъде разгледан проект на решение за утвърждаване на таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за учебната 2023/2024 година.

Проектът бе обект на широко обществено внимание, тъй като в него се предвижда средната таксата за обучение за 2023/2024 година да бъде 1050 лв., средният размер на таксата за кандидатстване да бъде 50 лв., а средната годишна такса за обучение на докторантите в държавните висши училища да е в размер на 1300 лева. Проектът ще обхване 148 000 учащи.

В дневния ред е заложен и проект на разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала. 

Ще бъде обсъден и проект на решение за приемане на тригодишен план за изпълнение на Националната стратегия за развитие на човешките ресурси в ядрената сфера 2022 – 2032 година.

Също така в утрешния ден ще бъде разгледан проект на решение за приемане на Национална пътна карта за подобряване на условията за разгръщане на потенциала за развитие на водородните технологии и механизмите за производство и доставка на водород. Ще се коментира и проект на постановление за изменение и допълнение на Наредбата за реда за достъп до Националната визова информационна система на Република България и до Визовата информационна система на Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст