ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Какви са ползите при плащания в китайски юани?

юани

През последните няколко седмици се засилиха дискусиите относно възможността китайският юан да измести щатския долар като основна резервна валута. Франция и Китай осъществиха първата си сделка за втечнен природен газ в юани, а Китай и Саудитска Арабия се договориха да построят петролна рафинерия на стойност 83.7 млрд. юана без никакви плащания в щатски долари. Въпреки това, освен ако не настъпи рязка геополитическа и финансова нестабилност, пълна дедоларизация е малко вероятна в обозримо бъдеще според анализаторите на iBanFirst.

По-голямата част от световния дълг е деноминиран в щатски долари, военната хегемония и паричната мощ са тясно свързани помежду си и няколко структурни фактора подкрепят международна парична система базирана на долара. Ползи при плащания в китайски юани към Китай обаче има, включително и възможност за договаряне на по-добри цени.

Какво се случва с Китай?

През месец март ръстът на износа на Китай изненада с положителна промяна, като нарасна с 14.8 на сто на годишна база до 315.6 млрд. долара спрямо очакваните минус 7 процента. Вносът се сви с 1.4 на сто на годишна база, което е по-добре от очакваното. Китай отчете и търговски излишък от 88.2 млрд. долара.

Силното увеличение се дължи най-вече на регионализацията на търговията,

а не на положителната динамика на световно равнище, посочват от  iBanFirst. Търговията със страните от АСЕАН набира скорост, предимно с Виетнам, Сингапур, Малайзия и Тайланд. Китайско-руската търговия се засилва с впечатляващи темпове, особено след началото на войната в Украйна. Въпреки това, износът за САЩ остава слаб поради продължителното търговско напрежение.

Ръстът на износа е резултат от агресивната подкрепа на местните власти,

но местното потребление остава слабо.Това подсказва, че ръстът на китайския износ е стимулиран предимно от субсидии и имплицитни трансфери. В краткосрочен план местните власти могат да продължат да подкрепят конкурентоспособността на износителите, но рано или късно те ще достигнат предела на възможностите си, тъй като разполагат с ограничени финансови ресурси. Много от анализаторите, включително и тези на iBanFirst, очакват през 2023 г. потреблението рязко да се покачи, което би довело до устойчиво увеличение на общия БВП, но към момента няма такива изгледи.

Добрите резултати на Китай ще повлияят на световната икономика в рамките на шест до девет месеца.

Данните за износа на Китай вероятно ще позволят на страната да постигне целта си за икономически ръст от 5 на сто през 2023 г., но ще отнеме време, докато окажат влияние в световен мащаб. Обикновено са необходими поне шест до девет месеца, което означава, че следващите месеци може да се окажат предизвикателни.

Слабата валутна политика вероятно ще продължи да стимулира износа, посочват експертите. През последните пет търговски сесии миналата седмица валутната двойка EUR/CNH отчете ръст с 0.73 на сто, като най-високата ѝ седмична стойност достигна до 7.5990. Очакванията на анализаторите от iBanFirst са курсът да се покачи до 7.80 през тази година. Що се отнася до паричната политика, Народната банка на Китай вероятно ще инжектира нови средства чрез средносрочни заеми, може би още този месец.

Защо пълна “дедоларизация” е малко вероятна?

Първата причина е очевидна. По-голямата част от световния дълг е деноминиран в щатски долари и за да го изплатят държавите, трябва да имат достъп до тях. Това важи за всички големи икономически сили, дори и за Китай, чиито първи заеми като част от инициативата за Новия път на коприната са емитирани в щатски долари.

На второ място, военната хегемония и паричната мощ са тясно свързани помежду си. Колкото по-силни военни връзки има една държава със САЩ, толкова по-зависима е тя и от щатския долар. Проучване на Фед показва, че ¾ от световните доларови резерви се държат от държави със силни военни връзки със САЩ. Дори ако доларът започне да се използва по-рядко в световната търговия, което разбира се е малко вероятно, това не означава непременно, че той ще загуби статута си на основно международно средство за съхранение на стойност, именно благодарение на военната хегемония на САЩ.

На трето място, съществуват няколко структурни фактора, които подкрепят международна парична система, ориентирана към долара, а не към юана: доларът е изключително ликвиден за разлика от юана, юанът е обвързан с долара, САЩ все още е най-мощната държава в света от военна и икономическа гледна точка и най-големият производител на петрол.

При търговията с лихвени деривати, всеки ден се сключват сделки на стойност 30 млрд. щатски долара в китайския юани. При щатския долар, това се случва на всеки двадесет минути. Ще са необходими 77 години на китайския юан, за да бъде търгуван толкова, колкото щатският долар в рамките на една година. От друга страна, през 2022 г. Китай е изтъргувал толкова валута, колкото САЩ през 1992 г., т.е. изостава с 30 години, а вероятно и с повече, тъй като изчисленията са в номинални долари. Дори ако добавим Хонконг, ще минат десетилетия преди щатският долар да загуби своята доминираща позиция като основна валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст