Отново искат имунитета на депутата от ДПС Димитър Аврамов

Димитър Аврамов

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу депутата Димитър Аврамов.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел “Специализиран” към СГП във връзка с внесен на 15.04.2019 г. от Специализираната прокуратура обвинителен акт срещу Аврамов.

Искания за сваляне на депутатския му имунитет бяха изпратени и в предходните два парламента.

Припомняме, че Аврамов е подсъдим в Специализирания наказателен съд за търговия с влияние. Той и двама негови помагачи са обвинени за това, че през 2012 г. са поискали от земеделеца Светослав Илчовски 220 хил. лв. и право на ползване на земеделски земи, за да се решат проблемите му с областната земеделска служба в Монтана.

В случая става въпрос за служебното разпределение на земите, недекларирани от собствениците им за обработване, което беше прието през 2009 г. по предложение на Димитър Аврамов, Десислава Танева и Стоян Гюзелев от ГЕРБ. Промяната в нормативния акт оставя съмнение за прокарване на лобистки интереси, смятат специалисти.

В Специализирания наказателен съд е образувано съдебно производство, като след закриването на съда разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийски градски съд.

Централната избирателна комисия е обявила с Решение № 1901-НС от 8 април 2023 г. имената на избраните народни представители в 49-то Народно събрание, като подсъдимият Димитър Аврамов е обявен за избран народен представител. На 12.04.2023 г. подсъдимият е положил клетва като народен представител.

С Определение от 20.04.2023 г. СГС-СНС ЗАКРИТ е спрял наказателното производство на основание чл. 25, ал. 1, т. 3 от НПК, тъй като лицето, спрямо което се провежда наказателното производство, е с имунитет. Продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.

Припомняме, че вчера (24 април) главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на депутата от ПП Радостин Василев. Срещу него има разследване за принуда чрез заплаха на някогашната депутатка от ИТН Христинка Иванова.

В миналия мандат Василев бе министър на спорта от квотата на ИТН. Когато парламентарната група на Слави Трифонов започна да се цепи, Василев се опита да привлече депутати, които да подкрепят кабинета на Кирил Петков. Сред тях бе Иванова, избрана от Плевен.

Впоследствие от партията разпространиха запис на разговор между двамата и обявиха, че Иванова е била натискана по мутренски. Василев отрече да я е заплашвал.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст