ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще има ли полза от съвместните покупки на синьо гориво?

газ

Европейският съюз направи поредна крачка към плана за съвместно пазаруване на енергоносители. Във вторник (25 април) Европейската комисия обяви, че пуска платформата за съвместни покупки на природен газ, втечнен газ и водород. Целта е намаляване на зависимостта на блока от руските доставки.

Идеята е това да бъде доброволен координационен механизъм на Европейската комисия и държавите членки,  като се използва колективната политическа и пазарна тежест на ЕС. Мярката беше договорена на срещата на върха в Брюксел на 25 март, а платформата започва да работи от днес. До 2 май ще се набират офертите на купувачи и продавачи, а очакванията са, че

първите доставки ще бъдат направени през юни,

т.е. в началото на подготовката за новия зимен сезон.

Брюксел отчита съвместните покупки като голям успех и вярва, че те ще ограничат скока в енергийните разходи, предизвикан от началото на войната в Украйна и намаляването на руските доставки. Тези разходи подсилиха потребителската инфлация и намалиха конкурентоспособността на европейските компании спрямо конкурентите от САЩ и Китай.

За участие

в търговете чрез платформата вече са подадени над 800 оферти,

а сред тях са и българските “Булгаргаз”, “Булгартрансгаз” и операторът на IGB. Въпреки това, на този етап няма яснота дали “Булгаргаз” ще участва в тези търгове, защото компанията вече осигури цялото необходимо количество синьо гориво за 2023 г., включително и количествата за нагнетяване в газохранилището край врачанското село Чирен.

Енергийните експерти обаче са доста скептични дали този проект ще проработи. Логиката им е чисто пазарна – големите потребители вече са уредили доставките си и няма смисъл да играят през платформата. В същото време, тяхното участие е особено важно, защото именно то ще “продиктува” на цените да тръгнат надолу.

Другият важен въпрос е, ако платформата все пак проработи, дали това чисто политическо решение ще донесе реални ползи? Идеята за съвместни поръчки е от 2021 г., но

досега  не бе реализирана поради липса на интерес

от страна на държавите членки.

Сега надеждите са интерес да проявят големите промишлени потребители в черната и цветна металургия, керамиката и стъклопроизводството, химическата промишленост и автомобилостроенето.

До март общо 22 държави от блока  са проявили интерес за съвместно закупуване на газ чрез енергийната платформа на ЕС. Заместник-председателят на Комисията Марош Шевчович прикани

останалите пет държави също да се включат,

за да може платформата за общи поръчки да заработи на пълни обороти колкото се може по-бързо. Предварително заявеното общо количество е около 17 милиарда кубически метра газ за следващите три години.

Украйна, Молдова и Сърбия, които също имат право да участват в европейската платформа за съвместни поръчки, са заявили 4 милиарда кубически метра газ.

Въпреки скептицизма на някои енергийни експерти към общата инициатива, трябва да се подчертае, че тя дава известна сигурност. Още повече, че

в нея е включена клауза за солидарност,

ако някоя от страните закъса и не може да си осигури доставки.

Освен това е очевидно, че разходите за закупуване на газ на свободния пазар, а не чрез договори на изгодни цени, стават все по-трудни за поемане от правителствата, отслабени от месеци на резки енергийни разходи. Друг акцент е, че скоро започва подготовката за следващия отоплителен сезон. Това, че тазгодишната зима се разминахме с високи температури по никакъв начин не трябва да ни успокоява, че догодина ще е същото.

“Аз съм

твърдо против каквото и да е самодоволство

или чувството, че трудните времена от миналата година са приключили, защото не знаем какво ни очаква тази година. Става все по-важно да се справяме с цените. Не можем да захранваме икономиката си с такава огромна ценова разлика в сравнение със САЩ или Китай”, коментира Шевчович.

Дали енергийната политика на Брюксел е най-правилната, все още е твърде рано да се определи. Важното е, че най-после бяха взети конкретни и навременни мерки за овладяване на ценовия шок. Миналата година ЕС още през ноември успешно напълни резервите до позволения максимум от 96% и осигури достатъчни зимни запаси. По всичко изглежда, че остава на правилния път…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст