ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акад. Николай Денков за ултиматума на ГЕРБ-СДС: Малко попресилват ситуацията

Николай Денков

“Ще представим управленска програма за 18 месеца, в нестандартна ситуация сме”, увери Денков.

Добронамереният прочит от наша страна е, че става дума за недоразумение. Когато се гласува за един Министерски съвет, се гласува структура и програма. Очевидно е необходима подкрепата и на други парламентарни групи за дадена програма. Вече има решение на парламентарната ни група, че ще подготвим програма за 18 месеца, защото в тази политическа несигурност, би било нереалистично. Това заяви съпредседателят на парламентарната група “Продължаваме промяната-Демократична България” акад. Николай Денков пред БНТ.

Той определи случилото се със срещата с ГЕРБ-СДС днес като неразбирателство.

„Малко попресилват ситуацията. В крайна сметка това е тяхно предложение да се действа по този начин. Ние се опитваме да започнем някакъв процес, търсим подкрепата и на други сили. Няма как да са част от този процес и да поставят ултиматуми“, заяви той.

„Ще подготвим програма, но тя трябва да бъда обсъдена с експерти, които ще гласуват програмата в зала. Процесът трябва да започне бързо, но не за сметка на качеството. Реалистичният срок е това да стане в понеделник“, подчерта акад. Денков.

Той настоя, че никога не е имало промяна в позицията на ПП-ДБ спрямо ГЕРБ.

„В момента имаме възможност да направим нещо, за да не отидем отново на избори“, каза още той.

По-рано днес, след среща на работните групи на първата и втората политически сили в Народното събрание, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС заяви:

“Поставихме като условие в рамките на почивните дни да ни бъде предоставен състав и структура на Министерски съвет, ако все още колегите от ПП-ДБ считат, че е редно ние да постъпим нестандартно, да се откажем от първия мандат и да подкрепим, като ги контролираме като законодателна власт втория. Ако и това не се случи в рамките на тези срокове, които сме разписали, сами разбирате, че имаме пълните основания да смятаме, че те подхождат абсолютно (не)формално към това да формираме заедно мнозинство, да формираме общо управление. Самият факт, че на тази среща единствено акад. Денков се появи – господин Асен Василев, който предварително беше потвърдил пред мен лично, в продължение на час не дойде – и в този смисъл мисля, че това е явна демонстрация как те нямат сериозна ангажираност с това, което заявиха вчера. Не знам на какво се дължи – едно да говориш вчера, днес да правиш нещо съвсем различно”.

“Но ние така или иначе сме казали, че ще извърви търпеливо целия процес. Затова от утре сутрин ще започнем разговор по секторни политики и полагаме всички усилия да намерим изход от ситуацията, която за никого не е лека. Разбираме техните аргументи – отново ни беше повторено, че техните избиратели, че техните национални съвети имат решения. Ние също имаме избиратели и органи на партиите, които формират нашата коалиция. Не е лесно решение заедно да вървим към общо мнозинство и общи политики”, допълни тя.

“Но ако го правим в името на стабилност и в името на това, че българските граждани – и техните, и нашите избиратели са ни натоварили с тази отговорност, трябва да подхождаме отговорно”, посочи още Атанасова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст