ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът отмени решението за отделяне на Обзор като самостоятелна община

Министерски съвет Иван Шишков

“Министерският съвет отменя решението на предишно правителство от март 2021 г., с което беше предвидено отделянето на град Обзор в отделна община”. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

По думите му решението е взето след направен финансов анализ.

Тогава стана ясно, че ако се отдели Обзор в самостоятелна община ще има сериозни финансови затруднения. Това ще предположи и затруднение на населението чрез вдигане на данъци“, заяви министърът.

Той посочи, че населението на град Обзор и прилежащите населени места около него е 2331 жители. Съгласно Закона за административно-териториалното устройство на България този брой жители е недопустим за създаването на отделна община, обясни той. 

Министърът допълни, че за да функционира една община, тя трябва да има свой административен потенциал.

Припомняме, че през 2021 г. се състоя референдумът за отделянето на Обзор и шестте съставни селища в самостоятелна община. 

През март 2021 г. Министерският съвет прие решение, с което да се създаде нова община с център град Обзор, включваща населените места град Обзор, селата Баня, Приселци, Раковсково, Паницово, Емона, Козница, и предложи на президента да утвърди исканата административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър и създаване на нова община с административен център Обзор. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст