ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Какво правят руските наемници от “Вагнер” в Судан?

вагнер судан

Групировката избира съюзниците си според това кой контролира златните мини

Руските наемнически сили “Вагнер” са обвинявани в различни търговски и военни връзки със Судан, но групата отрича каквото и да е участие в настоящия конфликт в страната, пише Би Би Си.

Нейният основател Евгений Пригожин, който има тесни връзки с руския президент Владимир Путин, заяви, че “нито един боец на ЧВК [частната военна компания “Вагнер”] не е бил в Судан” повече от две години.

Не открихме доказателства, че руски наемници в момента са в страната. Но има доказателства за предишни дейности на “Вагнер” в Судан, а операциите на Пригожин в страната са обект на санкции както от страна на САЩ, така и на ЕС.

Сделки за добив на злато

През 2017 г. тогавашният президент на Судан Омар Башир подписа серия от споразумения с руското правителство по време на посещение в Москва. Те включват договор с Русия за създаване на военноморска база в Порт Судан на Червено море, както и “концесионни споразумения за добив на злато между руската компания M Invest и суданското Министерство на минералите”.

Министерството на финансите на САЩ твърди, че M Invest и дъщерната й група Meroe Gold са прикритие за дейностите на Wagner Group в Судан – третия по големина производител на злато в Африка. “Евгений Пригожин и неговата мрежа експлоатират природните ресурси на Судан за лична изгода и разпространяват зловредно влияние по целия свят”, каза министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин през 2020 г. Както M Invest, така и Meroe са специално обект на санкции от САЩ.

Според разследване на Си Ен Ен златото е било транспортирано по суша до Централноафриканската република, където е известно, че “Вагнер” работи, а износът не е регистриран в официалните данни за търговия на Судан. Значителни количества злато също са били изнесени нелегално през мрежа от военни летища, твърди доклад от миналата година в “Дейли Телеграф”.

Какво друго са правили от “Вагнер” в Судан?

От 2017 г. руски и международни източници публикуваха изображения, които, изглежда, локализират руски наемници в Судан. Твърди се, че на тях се вижда как те изпълняват различни роли, включително обучение на судански войници или предполагаемо подпомагане на силите за сигурност при потушаването на протести. Би Би Си не е проверила независимо тези изображения.

Какво причини сблъсъците в Судан?

През 2021 г. канал в “Телеграм”, свързан с “Вагнер”, публикува изображения, показващи неназован висш командир на “Вагнер”, който връчва отличия на судански войници на церемония, проведена две години по-рано. А през юли 2022 г. същият канал разпространи видеоклип, за който се твърди, че показва как наемници на “Вагнер” провеждат парашутнодесантни учения за суданските сили.

Същият източник се свърза с профила в “Инстаграм” на анонимен руски наемник, определящ себе си като “работещ на свободна практика” и споделящ истории за подвизите си в Судан в публикации от август и октомври 2021 г.

В пропаганден екшън филм на “Вагнер” от 2020 г. Судан е представен като една от страните, в които действат наемниците.

Какво е било влиянието на “Вагнер”?

Министерството на финансите на САЩ твърди, че групата “Вагнер” е провеждала “паравоенни операции, оказвала е подкрепа за запазване на авторитарни режими и е извършвала експлоатация на природни ресурси”.

“Първоначално, през 2018 г., имаха около сто души, които активно обучаваха суданските военни сили, и връзката се разрасна оттам”, твърди д-р Джоана де Деус Перейра от базирания във Великобритания Кралски институт на обединените служби.

Судански медии съобщават, че това число е нараснало до около 500 и те са били разположени главно на югозапад, близо до Ум Дафук, в близост до границата на Судан с Централноафриканската република.

Новинарската медия “Судан Трибюн” съобщи, че когато срещу президента Башир се надигат народни протести през 2019 г., “руски бойци” са били разположени да наблюдават антиправителствени протести заедно със суданските служби за разузнаване и сигурност, въпреки че това беше отречено от суданските власти.

Смяна на подкрепата

Групата “Вагнер” разработва свои собствени медийни кампании, за да помогне на президента Башир да остане на власт, твърди д-р Самуел Рамани, автор на книга за дейностите на Русия в Африка. “Пригожин призоваваше… протестиращите да бъдат обвинени, че са произраелски и антиислямски”, казва той.

Това предизвиква търкания със собствените сили за сигурност на президента и така “Вагнер” прехвърлят подкрепата си към човека, който го сваля – генерал Абдел Фатах Бурхан. “Докато външното министерство в Москва беше против преврата, Пригожин и групата “Вагнер” всъщност приветстваха взимането на властта от Бурхан”, казва д-р Рамани.

Според д-р Рамани през 2021 г. и 2022 г. групата “Вагнер” е засилила връзките си със Силите за бърза подкрепа, които в момента се бият с редовната армия на Судан, водена от генерал Бурхан.

Пригожин се интересувал от набавяне на повече злато чрез мини, придобити наскоро от лидера на Силите за бърза подкрепа Мохамед Хамдан Дагало, широко известен като Хемети. Миналата година Хемети посети Москва и заяви, че се надява да засили връзките между Судан и Русия.

От друга страна, Холуд Хаир от Confluence Advisory, аналитичен център по въпросите на Судан, смята, че групата “Вагнер” не застава на ничия страна в настоящия конфликт. “Вагнер” са имали връзки както с дейностите на генерал Бурхан, така и с дейностите на Хемети в различна степен и по различни начини”, твърди тя.

Присъствието на “Вагнер” на други места в Африка

Има много сведения, че бойците на “Вагнер” са в Централноафриканската република от няколко години и охраняват местните диамантени мини, както и че присъстват в Либия и Мали.

Разследване на Би Би Си през 2021 г. откри доказателства за тяхното участие в гражданската война в Либия от цифрово устройство, оставено от боец ​​на “Вагнер”, и от разговор с либийски войници и цивилни.

В Мали правителството се обърна към “Вагнер”, за да помогнат в битката с ислямистките бойци, въпреки че никога не е признавало официално присъствието на групировката.

“Хюман Райтс Уоч” обвини руските наемници в сериозни нарушения на човешките права както в Централноафриканската република, така и в Мали, включително изтезания и убийства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст