ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нова сделка раздвижва пазара на електронни разплащания

кзк

„Пейнетикс“ АД – София е уведомило Комисията за защита на конкуренцията за намерението си да осъществи концентрация посредством придобиване на контрол върху „Файър“ АД – София, съобщиха от регулатора.

“Пейнетикс“ АД е специализирано в извършване на услуги по издаване, разпространение и обратно изкупуване на електронни пари и платежни услуги. Едноличен собственик на капитала на дружеството, който е в размер на 3 528 040 лева, е „Инниммо Финансови Услуги“ ЕАД.

Paynetics е лицензирана финансова институция за електронни пари от финтех индустрията, която предлага решения по иновативен начин в света на плащанията. Paynetics е основател на Българската финтех асоциация и има дъщерно дружество и офис във Великобритания. Компанията е под надзора на БНБ с всички разрешителни да предоставя услугите си на територията както на Европейския съюз, така и във Великобритания. Paynetics предлага решения за електронни разплащания, придобиване и издаване на карти, управление на сметки и преводи, както и електронни портфейли.

„Файър“ АД извършва софтуерни услуги по разработване и поддържане на портфейл за дигитални плащания. phyre e дигитален портфейл, с който се пазарува на всеки ПОС терминал или онлайн. В мрежата на phyre могат да се получават и изпращат пари мигновено и без такси.

За да се извършват плащанията и трансакциите в приложението, phyre си партнира с „Пейнетикс“ АД, лицензирана от БНБ финансова институция за електронни пари. „Файър“ е доставчик на приложението phyre и представител на „Пейнетикс“.

Инвеститор във phyre е „Фонд Ню Вижън 3“ КД, чиято дейност се изпълнява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, управлявано от Фонд на фондовете в България.

Съгласно уведомлението от участниците в сделката не се очаква операцията да окаже въздействие върху съответните продуктово-географски пазари в страната:

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция  на  съответния пазар в страната.  

Съобщението е изготвено от уведомителите, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, уточниха от регулатора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст