ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Македонската прокуратура разпитва председателя на “Цар Борис III”

клуб Цар Борис Трети

Томе Блажески е заподозрян в “предизвикване на национална, расова и религиозна омраза, раздор и нетолерантност” и “подигравка с македонския народ”

Председателят на заличеното от Централния регистър на Северна Македония сдружение “Цар Борис Трети” в Охрид Томе Блажески е повикан на 28 април в прокуратурата в Охрид като заподозрян в “предизвикване на национална, расова и религиозна омраза, раздор и нетолерантност” по чл. 319 и “подигравка с македонския народ” по чл. 179 от Наказателния кодекс на Северна Македония. Според телевизия Алфа в Северна Македония сигналът е подаден от еврейската общност в страната, предаде БТА. 

“Не искам някой да лежи в затвора за 10 години, а да се спре омаловажаването и дискриминацията на евреите чрез възхвала на нацизма и фашизма. Очаквам провокациите да престанат и еврейските жертви от Втората световна война да спрат да бъдат политическа разменна монета. Съжалявам, че този фашистки наратив, или този антисемитизъм, се разпространява днес, през 2023 г., с невиждано темпо и се подпалват масите в България и (Република Северна) Македония, това не е редно. И ние в (Република Северна) Македония не можем да допуснем връщане на историята и пробуждането на фашизма чрез пропагандиране на сътрудници на Хитлер”, казва за телевизията председателят на еврейската общност в Северна Македония Пепо Леви.

За това, че Блажески е извикан в прокуратурата, съобщиха във Фейсбук страницата си и от Сдружението „Цар Борис Трети” в Охрид. „Честита 1948 … Можеш да си всичко, но не и българин!”, написаха от сдружението. 

За разпалване на ксенофобия и расизъм беше разпитван и председателят на сдружението Културен център “Иван Михайлов” в Битоля Любчо Георгиевски. Двете сдружения бяха заличени от Централния регистър на Северна Македония, след като Комисията за имената на сдруженията препоръча това. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст