ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БТПП проведе конференция ”Нови възможности за бизнес с Казахстан”

Два месеца след първата среща на председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) с новоназначения посланик на Казахстан в София, днес (27 април) БТПП бе домакин на конференция на тема: ”Нови възможности за бизнес с Казахстан”. Повече от 60 представители на българския бизнес присъстваха на събитието, проведено в хибриден формат.

Цветан Симеонов откри конференцията като подчерта, че в динамичната международна среда двете държави са все по-активни в двустранните си връзки. Той допълни, че Казахстан е няколко пъти по-голяма страна от България, но стокообменът е динамичен и с положително салдо за нашата страна вече пет последователни години.

Н.Пр. Виктор Темирбаев, посланик на Казахстан в София, също приветства участниците и сподели, че на фона на завършените политически и икономически промени в Казахстан страната вече има ново правителство с очертани задачи за социално и икономическо развитие. 

Дипломатът подчерта, че връзките на страната му с Европейския съюз (ЕС) са изключително силни, тъй като тя е първата и за сега единствена страна от Централна Азия, която има подписано споразумение за разширено партньорство и стратегическо сътрудничество с ЕС, като в документа са залегнали 29 приоритетни области от взаимен интерес. 

Посланик Темирбаев добави, че Казахстан има договорености с над 50 компании от цял свят, които желаят да прехвърлят производството или представителството си в страната, заради напрежението между ЕС и Русия след началото на войната в Украйна.

Сакен Олжабаев, представител на националната компания Казак Инвест в Германия, представи преимуществата на Казахстан, които могат да са от интерес за българските компании. Сред тях са транзитният и транспортният потенциал на страната, природните ресурси и възможностите, които предлага за диверсификация на енергийните източници. 

По време на събитието бяха представени следните данни за страната:

Казахстан е привлякъл към момента 417 млрд.щ.д. (от 1991 г.) и отчита най-голям инвеститорски интерес от страни като Белгия, САЩ, Франция, Швейцария, Великобритания, Китай, Южна Корея и други.

През 2022 г. в страната са постъпили 28 млрд.щ.д. преки чуждестранни инвестиции, което е ръст от 17.7 процента. Наблюдава се растеж в сектора на обработвателната промишленост и той вече има дял 20% в общата икономика на страната. 

Олжабаев представи факторите, които влияят на инвестиционните решения в Казахстан – достъпът до пазарите на Централна Азия, транспортната свързаност – през страната минават 11 транспорти коридора. Държавата е  част от формацията „Един пояс, един път“. Има две големи пристанища, а в транспортния сектор са инвестирани над 30 млрд. щ.д през последните десет години. 

Той спомена и богатите природни ресурси, включващи почти всички елементи от периодичната таблица, които също са причина за инвестиционен интерес в Казахстан. Страната е богата и на енергийни източници и заема шесто място в света по площ на селскостопански земи. Не на последно място, бе посочена и благоприятната бизнес среда с 14 икономически и 36 индустриални зони.

Юлиян Балчев, експерт от Българската агенция за инвестиции, представи инвестиционния климат в нашата страна. 

Той отбеляза, че през миналата година и в България има ръст от 90% на преките чуждестранни инвестиции. В момента агенцията преговаря по 34 големи инвестиционни проекта на стойност от над 2 млрд. евро и с очаквания за създаване на около 4 000 работни места. Той посочи бързото развитие на автомобилната промишленост в нашата страна, както и на други приоритетни сектори.

Марат Биримжан  представи международния финансов център Астана. Тя обясни, че центърът се занимава с финансови дейности, както и осигурява регистрационна и оперативна подкрепа на над 1 800 компании от 72 страни. Също така предлага редица преимущества за правене на бизнес в Казахстан.

Националната компания Казак Туризъм също бе представена от Сажида Калкаманова, която направи обзор на видовете туризъм, развити в страната – 14 национални парка, 10 природни резервата, 6 защитени зони, 50 обиталища на дивата природа, 79 природни забележителности. Тя добави и че Казахстан предлага еко туризъм, етно дейности, събития и забавления. Също така страната има безвизов режим за 78 държави в света, включително и България, и въздушни линии с 30 държави.

При интерес за намиране на контакти и партньори в Казахстан българските компании могат да се обръщат към Посолството на Казахстан в София, към г-н Меиржан Жумадъла, търговски съветник, на e-mail: m.zhumadylla@gmail.com и към БТПП, дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ на e-mail: irelations@bcci.bg.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст