ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гуляят с руски петрол е проблем за рафинериите, които не са на масата

Санкциите върху продажбите на руски суров петрол поставят в неизгодно положение все повече рафинерии, които не могат да купуват произведеното от ОПЕК+ черно злато. В части от Азия, където руската суровина вече не е в менюто заради западните ограничения, преработвателите почти не реализират печалби от рафинирането на барели от Близкия Изток, сочат данни, събрани от агенция “Блумбърг”. Спадът, предизвикан от нестабилното търсене и от разширяването на преработвателните мощности, принуждават някои рафинерии в районите с най-активно потребление на петрол в света, да планират да свият производството на петролни деривати. Плъзнаха и слухове, че това в скоро време може да се случи и в Европа.

Съвсем различна е картината при рафинериите в Индия и Китай, които продължават да купуват черно злато със сериозни отбиви от цените от Русия и от други държави, като Иран и Венецуела. Пожелали анонимност шефове на преработватели на петрол от Европа и Азия, които не могат да пазаруват руските суровини заради санкциите, се оплакват, че са ощетени от мерките.

Тази двойнственост доказва, че ценовият таван на Г-7 и санкциите на Европейския съюз, целящи да ограничат достъпа на Кремъл до петродолари, също нанасят поражения върху националните стопанства на индустриализираните държави. Рафинериите, които могат да купуват руско гориво, продават напълно легално големи части от получените деривати, като дизел и бензин, обратно да страните от Г-7. Което подсказва, че ще има печеливши и губещи докато руското черно злато се предлага с отстъпка.

Цената на суровия петрол, който се изпраща в Индия от Западна Русия, е с около 9 щ. долара за барел по-ниска отколкото на дубайския сорт, служещ за база в Близкия изток, показват събрани от “Блумбърг” данни. Барелите от емирствата са все още по-скъпи за рафинериите, защото в котировките на Дубай не са включени транспортните разходи.

В Китай, теоретичните печалби за независимите национални преработватели, известни като “чайници”, са с незначителни седмични промени – около 825 юана за тона или около 16 щ. долара за барел преработена суровина, показват последните официални данни от 14 април на информационната платформа за петрохимикали OilChem.

Числото е двойно по-високо от стойностите в началото на януари. Причината е, че тези рафинерии използват суров петрол със значими ценови отстъпки от някои точки по света, включително от Русия и Иран.

Китай е ускорил преработката на черно злато до рекордни равнища през март, като се очаква завишен внос на суровината през този и през идния месец.

За Индия, двете водещи държавни рафинерии са отчели над 20 щ. долара за барел брутни печалби от преработка в периода април-декември 2022-а – рязък ръст от поне 150% в сравнение с предишната фискална година, показват правителствените данни. Тези приходи са се увеличили от притока на барели с отстъпка.

Китай е получил най-високите в историята количества суров петрол от Русия през минля месец, според информация от митниците. Индия също е продължила да внася най-големите обеми от руския базов сорт “Уралс” през март, по данни от устройствата, следящи движението на танкерите. Западните икономики от Г-7, както и повечето останали части на Азия не са внесли никакви руски барели през тази година.

И докато рафинериите от ЕС е трябвало да орежат покупките на руско черно злато, импортът на петролни деривати от Индия и Китай е скочил, влошавайки допълнително печалбите. Средно по около 363 хил. барела на ден чисти петропродукти са били изпращани в региона от двете азиатски икономики в периода от декември 2022-а до април 2023-а – почти тройно повече от потоците през 2021-а, според фирмата за корабни анализи Kpler. Какво ще се случи по-нататък зависи от тъсенето на рафинирани продукти и от техните цени.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст