ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Колкото и да вдигнат цените, курортите ще се пукат по шевовете

В опит да направя резервация за СПА хотел за след седмица установих, че на шестте места, на които позвъних, всичко беше заето до юни, като два от хотелите бяха разпродадени до юли. Реших да проверя на още пет места, но ситуацията се оказа същата. Въпросните хотели са в различни части на страната и от различна категория. От рецепционистите разбрах, че е зимният сезон е бил много силен и капацитетът им е би запълнен, въпреки инфлацията и галопиращите цени. В същото време, от студията на сутрешните телевизионни блокове не спират да ни облъчват, че почивката на море става все по-скъпа и все по-недостъпна за масовия български турист.

Реален факт е, че има българи, които трудно покриват битовите си сметки и които едва ли ще посипят главите си с пепел, защото шезлонгите на Слънчака били поскъпнали. Не по-малко вярно обаче е и другото – курортите ни се пукат по шевовете целогодишно, като огромна част от курортистите са българи. В това, разбира се, няма нищо лошо, освен постоянното мърморене, че българинът е прецакан откъм почивка.

За сравнение, почти месец преди великденските празници, няколко курорта (сред тях и Сандански) обявиха, че свободни места в хотелите и къщите за гости вече няма, въпреки че празничните им пакети бяха с между 15% и 30% по-скъпи.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма обяви, че

по празниците са направени 320 000 пътувания,

като чужбина са предпочели само 75 000 българи. Най-много от сънародниците ни са се изнесли към Гърция, Сърбия и Турция.

От туристическите агенции, предлагащи езкотични пътувания, отчетоха, че Малдивите са били една от първите дестинации, в която всичко е било предплатено. Други предпочитани дестинации са били Тайланд, Мароко, Дубай, Мавриций и Сейшели.

Драганов посочи, че

туристическият оборот по Великден е бил около 100 млн. лв.,

като в родината българинът е харчил средно по 380 лв. на ден, а в чужбина – по 425 лева.

Зимните курорти също отчитат добри обороти. През зимата почти не можеше да се намери място в планинските курорти, като в Пампорово работеха на пълни обороти девет писти и девет лифта. Там три нощувки на семейство с две деца вървяха от 700 лева нагоре.

Прогнозата на Института за анализи и оценки в туризма за предстоящия летен сезон е, че ще е доста силен и

ще надхвърли нивата от преди пандемията през 2019 година.

Явно цената няма да е фактор, защото в навечерието на летния сезон офертите на курортите у нас и при съседите показват, че почивката на морето това лято ще е  поне с 30 % по-скъпа. От бранша предвиждат и средно с между 10 и 20% по-скъпи чадъри и шезлонги в сравнение с миналото лято. Цените в ресторантите също ще са по-високи, но с колко – все още не се знае.  В туристическите агенции обаче

предварителните резервации са поне с 20% повече

в сравнение със сезоните отпреди пандемията. Това може да се дължи на факта, че хората се притесняват от ново покачване на цените на нощувките. А и си е сделка, ако човек си резервира хотела до края на март – отстъпките варират от 10 до 35 на сто.

С други думи – ваканцията вече чука на вратата. На 1 май Гърция официално открива новия туристически сезон, а морските курорти в Турция посрещат първите си гости. Така че, колкото и да се вдигат цените, те едва ли ще спрат много хора от почивка. Дали тези цени са справедливи или не са – също не е от особено значение, защото ние – като общество – отдавна сме се примирили с факта, че нямаме необходимата потребителска култура, за да ги свалим.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст