ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Летище София” започва реконструкцията на “Терминал 2”

Летище София Терминал - 2 сграда

Българската архитектурно-инженерна компания „ИПА“ ще проектира реконструкцията на „Терминал 2“ на столичното летище. Проектантите ще си партнират с чуждестранните дружества 1PAX – френско архитектурно бюро с международен опит в проектирането на летища, които са автори на концептуалния дизайн на терминала, и с консултантите от EGIS Avia – глобален лидер в дизайна и инженеринга на летища и авиационна инфраструктура.

Договорът беше подписан от изпълнителния директор на аерогарата Хесус Кабайеро и арх. Цветан Петров, управител на „ИПА“, уточниха от столичното летище.

Стратегията за трансформация на „Летище София“ включва пълна реконструкция на „Терминал 2“, който да поеме трафика от близо 70-годишния „Терминал 1“. В проекта са включени доставка на напълно нова система за управление на багажите, удвояване на капацитета на гишетата за регистрация за полет, пълно преустройство на зоните за проверка на ръчен багаж и граничен контрол. Ще има и напълно нова безмитна търговска зона на площ от почти 2000 кв. м, революционно нова концепция за заведения за хранене, монтаж на допълнителни ръкави за качване в самолетите и редица други подобрения, които да осигурят допълнителни удобства за пътниците и ефективността на операциите.

До 2030 г. ще бъде построен и напълно новият „Терминал 3“, който да предложи удобство и комфорт на пътниците, посочват от „Летище София“.

„ИПА“ е архитектурно-инженерна компания с повече от 17-годишен опит, над 700 успешно завършени проекти и повече от 30 награди.

„При планирането и проектирането за нас ще бъдат водещи няколко важни фактора – създаването на отлично преживяване на пътниците от престоя на летището, приветлива атмосфера, комфортна среда и, разбира се, безопасност“, посочва арх. Цветан Петров. „Обновеното летище ще даде друго лице на града ни и ще отговаря като инфраструктура, инсталации и технологии на съвременните критерии за качество и устойчивост“, допълва управителят на „ИПА“.

Според Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на столичното летище, с това се прави важна стъпка напред за трансформацията на „Терминал 2“. Сградата има потенциал, който ще позволи да се подобрят удобствата за клиентите. Общо 40 млн. лв. ще бъдат инвестирани в сградата до края на 2025 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст