ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВнР няма официална информация от Русия за заповедта за арест на Христо Грозев

христо грозев (bTV)

В Министерството на външните работи не е постъпвала официална информация от Русия за издадена от московски съд задочна заповед за ареста на разследващия журналист Христо Грозев.

Министър Николай Милков уточни, че ведомството е било информирано от посолството ни в руската столица, което се позовава на публикации в местни медии.

“Посочва се в медийните публикации, че съдът е уважил искането на следователя за задочно прилагане на мярка за неотклонение задържане под стража към господин Грозев. Той е обвинен в незаконно преминаване на държавната граница, санкцията за което е до 2 години затвор. На посолството ни в Москва е възложено да получи официално становището на руските власти по въпроса, за да да бъде потвърдена тази публикация и да бъдат дадени разяснения по нея. Към момента ние отговор нямаме официален. Господин Грозев не се е обръщал към Външно министерство. Аз поне нямам информация към никое от задграничните представителства да се е обръщал. Той очевидно повече контактува с медиите, но с Външно министерство не знам защо не”, каза министър Милков.

Николай Милков е готов да поеме поста посланик на България в НАТО, когато президентът Румен Радев вземе решение за назначаването му. Темата беше коментирана на редовния седмичен брифинг във външно министерство, на който Милков направи отчет за свършеното от ведомството в рамките на мандата му на служебен министър. 

“Ние година и 2 месеца в условията на война нямаме там действащ посланик. Време е да се реализира това назначение, но това зависи от решението на президента. А решението на президента предполагам зависи от много други фактори, като например перспективата от формиране на редовно правителство, хода на работата с мандатите и с политическите партии. Това е извън моята компетентност. Аз лично имам готовност да замина в рамките, може би на седмица, след като президентът реши това”, каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст