ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отново се стигна до напрежение в пленарната зала

Откриване на 48 Народно събрание Парламент

Днес в пленарната зала се стигна до напрежение, докато депутатите продължават да обсъждат правилника си за работа. Във вчерашия ден отново прехвърчаха искри при разпределяне на броя и имената на постоянните комисии. Чуха се предложения за намаляване и за увеличаване на броя им, но в крайна сметка те останаха 25, колкото бяха и в 48-ото Народно събрание.

Преди да започнат обсъждането на правилата за работа на този парламент, депутатите поговориха за предсрочните парламентарни избори на 2 април, като на изслушване в парламента бяха председателят на ЦИК Камелия Нейкова и изпълнителният директор на “Информационно обслужване” Ивайло Филипов.

Разговорът за изборите обаче бе прекъснат от скандал, отново между “Възраждане” и “Продължаваме промяната – Демократична България”, който явно тлее от вчерашния ден.

Председателят на парламента Росен Желязков предупреди представители на ПП и “Възраждане”, че ще получат наказания, ако не сложат край на конфликтите помежду си.

След лекото напрежение, ситуацията утихна и депутатите продължиха работата си със изслушване на директора на “Информационно обслужване” Ивайло Филипов и председателя на ЦИК Камелия Нейкова заради нарушения на изборния процес на 2 април.

Ръководителите на двата органа бяха изслушани по искане на парламентарната група на “Възраждане”, чиито мотиви са свързани със съмнения за нарушения на последните избори за народни представители.

Изпълнителният директор на “Информационно обслужване” Ивайло Филипов обясни, че няма сигнали от негови служители за неправомерно подаване на информация от айпи адреси по отношение на заявленията:

Екипът на “Информационно обслужване” работи с ясното съзнание за изключителна отговорност, която компанията носи не само в процеса по обработка на резултатите от изборите, но и за високо професионално изпълнение на редица ключови проекти за държавата, което доказваме нееднократно в последните години“.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова посочи, че всички действия са били съобразени с Изборния кодекс и комисията като правоприлагащ орган няма право или задължение да създава ограничения, които не са предвидени в законодателството, особено за онлайн заявленията:

Изборният кодекс е предвидил за писмените заявления, които се подават така че централната избирателна комисия, когато бъде предвидено в Изборния кодекс да вземе решение по отношение на електронните заявления за гласуване извън страната от колко айпи адреса и от територията на коя държава могат да бъдат подавани, разбира се, ще изпълни закона, когато ѝ бъде възложено такова правомощие”.

След изслушването на двата органа от БСП взеха думата от парламентарната трибуна, като отново не пропуснаха да атакуват служебния кабинет. Причината бе отсъствието на вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който е в командировка, и не дойде на изслушване днес в парламента, както бе заложено в програмата. “Г-н Пеканов вчера си позволи да излъже председателя и 240 народни представители. Той вчера си беше цял ден в Министерския съвет, в София“, обяви Георги Свиленски от левицата.

Очакванията са до края на тази седмица да бъде разпределен съставът на комисиите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст