ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според ПП-ДБ и ГЕРБ има вариант за бюджет с 3% дефицит

Асен Василев Министерство на финансите

Работната групи с представители от ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната – Демократична България” проведе поредната си среща, на която бе обсъден Бюджет 2023. Двете формации започнаха в парламента разговорите за проекта на служебния министър на финансите. По-късно обсъждането продължи в Министерството на финансите.

Асен Василев от ПП-ДБ съобщи, че има доста резерви по проекта на служебния кабинет. “Ще получим детайлна информация от Министерството на финансите през следващата седмица както за приходната, така и за разходната част. След това ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен – бюджетът да влезе в 3-процентовите ограничения”, каза той. “Това най-вероятно ще се случи след като на първо четене бъде отхвърлен този бюджет с 6,4% дефицит, след което да бъде коригиран от министерството и да влезе с 3% и конкретно заложени политики, които парламентът би приел. На този етап не се пипат социални разходи, заплати и данъци”, уточни Василев.

“Изискахме подробна информация да ни бъде предоставена както за капиталовите разходи, така и за разходите за издръжка и дивидентите, също и за възможността да бъде начислен 100% дивидент, като съответно бъдат отчетени рисковете за енергийното дружество “Български енергиен холдинг”. Да се гарантира неговата финансова сигурност и да се гарантира енергийната сигурност на страната, тъй като дружеството е с особено значение за българската икономика. Надяваме се да получим в най-кратък порядък информация за поставените въпроси, да можем да я анализираме и да търсим варианти бюджета да влезе в рамките на 3-процентния дефицит”, посочи Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. И припомни информацията, че публичните финанси на държавата са в тежко състояние. “Това, което колегите изложиха като информация, потвърди тези данни отпреди близо два месеца”, допълни тя.

Петкова отново подчерта, че за ГЕРБ основен приоритет остава приемането на България в еврозоната, но затова трябва да бъдат изпълнени критериите и един от тях е именно 3-процентният дефицит.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст