ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С почти 15% се е увеличила средната цена на жилищата в София

Ипотечен кредит жилищен кредит заем къща

Още в първите дни на 2023 г. жилищният пазар показа голяма активност и това даде ранни индикации, че ни очаква позитивно начало на новата година. Вече има и първи данни, които потвърждават тези наблюдения от агенция Bulgarian Properties.
“Цените на имотите продължават да нарастват, но вече имаме данни за забавяне на растежа. Очакванията ни са то да бъде по-отчетливо през втората половина на годината, тъй като тогава беше регистрирано и по-значителното нарастване през миналата годинa”, коментира актуалните тенденции на пазара Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. “През тази година расте и предлагането, което дава по-добър баланс на пазара”, допълва тя.
Данните на Bulgarian Properties сочат, че новите обяви за имоти са с около 10 на сто повече спрямо същия период на 2022 година. Това е първо нарастване от 2019 г. насам, тъй като първото тримесечие на 2020 г. премина под знака на пандемията и ограничената бизнес активност, а след това наличното предлагане започна бързо да се изчерпва. Имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене и да догонят темпа на реализираните продажби.
Нарастват и обемите новоотпуснати жилищни кредити. По данни на БНБ, след забавянето в края на миналата година, през първите месеци на 2023 г. обемите кредити нарастват с около 20% спрямо година по-рано и се връщат към нивата на растеж, характерни за изминалите 2 години на голямо търсене и силен жилищен пазар. Това е един от най-важните фактори, които движат пазара и неговото влияние към момента остава положително.
Очакванията за нарастване на лихвените проценти по кредитите засега не се оправдават за България. Ръстовете останаха минимални – в рамките на 0.06 процентни пункта за кредитите в лева, които са 98 на сто от отпуснатите кредити и това даде увереност на купувачите да продължат със своите планове за закупуване на жилища.
Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължават да имат положително влияние – безработицата е под 4 на сто, а доходите продължиха да нарастват – средно с около 17 на сто в края на 2022 г. по данни на националната статистика. Така доходите, макар и нарастващи с малко по-бавен темп от цените, поддържат стабилно съотношението на цена към доход, което ни дава достъпността на жилищата.
Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващи нулеви лихви по депозитите и ограничени алтернативи за сигурно вложение.
Всичко това до момента води до една много сходна картина с тази от миналата година, но при подобрено предлагане и постигнат нов пазарен баланс. Прогнозите за спад в търсенето и цените, за рецесия и криза засега не се оправдават. Дори напротив, налице са условия да очакваме една силна и динамична година, както при имотите, така и в общ икономически план.

Изводи и перспективи
От изложените данни можем да заключим, че през 2023 г. жилищният пазар в София е по-добре балансиран от гледна точка на търсене и предлагане. Продавачите са по-гъвкави при преговорите, тъй като разбират, че цените са достигнали своя връх и има редица фактори, които застрашават положителното развитие на пазара, т.е. моментът е добър за сключване на сделка.
Купувачите са по-разнообразни като профил и голям дял от тях са завърналите се на пазара купувачи на собствено жилище. Те са подкрепени от все още изгодното банково финансиране, ниската безработица и растящите доходи.
Това прави жилищния пазар доста по-устойчив и връща оптимизма за неговото положително развитие и през тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст