ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Без осигурено финансиране ще е труден ремонтът на яз. “Огоста”

язовир "Огоста"

Без осигурено финансиране ще е много трудно да се извърши серозен ремонт на язовир „Огоста“ край Монтана, отбеляза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в отговор на питане на депутата Петър Петров. Трудно е да се разчита на пари от държавния бюджет в сегашната несигурна политическа и икономическа ситуация. Според министър Стоянов развитието на предложения инвестиционен проект би бил добър вариант в момента.

„Огоста“ е четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в страната. Той събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица, и се намира на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана, на 60 метра над нивото на града.

В момента министерството на земеделието управлява язовир „Огоста“, а Държавната консолидационна компания е отговорна за извършването на предвидения ремонт. Реални строителни действия все още не са започнали, като неизвършването на ремонта е наследено. Но вече са необходими реални мерки за ремонт върху основана на стената, а не на козметични мерки, посочва депутатът Петър Петров.

Предвид важността на язовир „Огоста“, Държавната консолидационна компания е приела анализ за състоянието му като се е съобразила и с мнението на експертите, отбеляза министър Стоянов. Около 20 млн. лв. биха стрували всички строителни работи, ако се извършат и допълнителните проекти работи.

Според министър Стоянов, до момена са взети мерки за обезопасяване на язовира. Той припомни, че в края на миналата година бе заявен инвестиционен интерес от немска фирма за развитие в язовир „Огоста“.  Създадена е и работна група с участието на заинтересованите органи заедно с Министерството на околната среда и водите за обсъждане на всички аспекти около тази инвестиция.

Министерството на икономиката и индустрията продължава да търси инвестиционни възможности за извършване на ремонта на язовира, подчерта министър Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст